Když je dobro problém.

v evangelijním oddíle, který byl nedávno základem kázání, Ježíš říká, že přináší do světa rozdělení, utrpení. Je skutečností, že cesta k vnitřnímu pokoji a smysluplnému životu je doprovázena zápasem s tím, co nás chce spoutat...

Kázání na 21. 8. 2016

Biblická čtení: Izajáš 58, 9b - 14; Židům 12, 18 - 29; Lukáš 13, 10 - 17

Sestry a bratři,

            v evangelijním oddíle, který byl nedávno základem kázání, Ježíš říká, že přináší do světa rozdělení, utrpení. Je skutečností, že cesta k vnitřnímu pokoji a smysluplnému životu je doprovázena zápasem s tím, co nás chce spoutat, s konvencemi, podezíráním, výsměchem pomluvami. Je to spojeno i se zápasem se sebou samým. Příkladem zápasů, které při tom nastávají, je i dnešní evangelijní příběh.

            V synagoze, kde Ježíš učí je přítomna žena, která je už osmnáct let nemocná. V originále se píše o tom, že má Ducha nemoci. Ducha, který ji svazuje. Nemůže se napřímit. Není to ona, kdo Ježíše oslovuje. Jako nemocná je pro zbožné té doby nečistá, méněcenná. Ježíš sám ji oslovuje. Jeho postoj nám ukazuje, že Bůh, který se v něm zjevil, má zájem přednostně o lidi ztrápené a opomíjené. Ježíš vkládá na ztrápenou ženu ruce a zvěstuje jí uzdravení. A žena se po osmnácti letech konečně narovná a chválí Boha.

            Předpokládali bychom, že se lidé budou radovat. Jenže místo toho nastává problém. Stalo se to totiž v sobotu, v době kdy zbožní Židé nesměli vykonávat žádnou práci. Bylo dokonce stanoveno, jakou vzdálenost mohou ujít. Představený synagogy proto napomíná zástup, aby si chodili pro uzdravení jindy. Mluví k lidem, na Ježíše samotného si netroufne. Ježíš poukazuje na absurditu takového postoje. Dobytče lidé odvazují i v den sobotní, aby ho napojili. A prokázat člověku dobrodiní nelze?

To, co se stalo v synagoze, je příkladem toho, kdy se to, co mělo původně sloužit k dobru člověka, obrátí v úplný opak. Ustanovení o sobotě, mělo být pro lidi příležitostí k odpočinku, k uvědomění si toho, kdo jsme, že je tu Bůh, který nás stvořil a který sám je láskou. Bůh se na začátku desatera, ve kterém je ustanovení o sobotě představuje jako ten, který vyvádí z otroctví. Já často komentuji význam desatera tak, že se tam vlastně sděluje:     „ Já jsem tě vyvedl z otroctví. A abys nepropadal do dalších a dalších otroctví a svázaností, dávám ti tyto směrnice.“ Desatero bývá také nazýváno směrovky ke svobodě. Nelze je chápat jako rozkazy. Pro lidi však postupně plnění přikázání Mojžíšova zákona, jehož je desatero středem, přestávalo být cestou, která jim pomáhá žít ve svobodě od toho, co je svazovalo, spoutávalo, od vlastních tužeb, sobectví. Zbožnost, náboženská praxe se stala prostředkem k soutěžení v náboženských výkonech, kdo bude důslednější, horlivější. Přinášela vlastně to, od čeho měla osvobozovat - sobectví, sebestřednost, povýšenost, vědomí domnělé výlučnosti. Ilustruje to i naše dnešní první čtení z proroka Izajáše. Lidé se ptali, proč jim Hospodin nežehná. Půst, shromáždění v sobotu pro ně byly prostředkem k útlaku, prosazování svých zájmů. Prorok jim zvěstuje: „Odstraníš-li ze svého středu jho, hrozící prst a ničemná slova, budeš-li štědrý k hladovému a nasytíš-li ztrápeného, vzejde ti v temnotě světlo.“ Jinak řečeno, vaše zbožnost vám má složit k tomu, abyste hledali, co vám pomůže budovat vztahy s bližními, to co bude prospívat vám samotným, vašim rodinám, společenstvím.

Když se toto vědomí vytratilo, došlo k absurdní situaci. Jak může být skandálem osvobození ženy z pout nemoci v sobotu, v den, který ukazuje na Boha, který dává člověku svobodu, ve shromáždění, kde se tento má ctít Bůh, který je nazýván láskou. V naší zemi dnes dochází k jiné nepříjemné situaci. Většina lidí kolem nás má za to, že bohoslužby, víra, zbožnost, to je něco, co člověka zotročuje, komplikuje mu život. Bohužel, často jsou tyto obavy oprávněné. Do církve proniká, tak jako do každého lidského společenství sebestřednost, sobectví. Církev je často sama sobě účelem ve své vnější podobě, tradici. Lpí se na vyprázdněných formách odtržených od reality. Potkal jsem dost lidí, kterým církev znechutilo, když tam byli nuceni jako děti chodit a prožívali přitom nepříjemnosti. Nesmyslná nařízení a řády komplikují lidem život. Přesto však platí, že v Ježíši z Nazareta se zjevil Bůh, který chce člověka osvobodit k tomu, aby neotročil nikomu a ničemu, osvobodit i od lpění na sobě samém. Chce ho zbavit břemen, která ho tlačí k zemi, tak jako tu nemocnou, shrbenou ženu. Ježíš říká: „Pojďte ke mně, všichni, kdo se namáháte a jste obtíženi břemeny, a já vám dám odpočinout.“ Je možné se zbavit toho, co nás svazuje. Je možné nezávidět, odpouštět, nedychtit. Je možné se zbavit strachu ze samoty, smrti. Je možné nezabývat se tím, co se nepříjemného stalo, čeho se na mně dopustili druzí lidé. Je možné nestrachovat se, co bude v budoucnosti. Je možné skončit se sebestředností, stálým zabýváním se sama sebou. Nejde to naráz, je to doprovázeno nepříjemnostmi, pohrdáním, bojem s prázdnými formami a zvyky. A je to především spojeno s bolestným poznáním sebe sama. Bůh, který to zaručuje je tu ale stále a nemění se. Tak toho využívejme.  A církev, bohoslužby, přes všechny nedostatky a problémy, mohou být místem, kde se to děje.                     Amen

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 1.9.2016 22:35 | karma článku: 12,35 | přečteno: 378x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:05

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik