Brát věci tak, jaké jsou....čtvrtá adventní neděle

v jedné písni se zpívá o tom, že je těžké brát věci, tak jaké jsou, jenomže jinak to nejde. Chtěli bychom, aby se věci kolem nás děli tak, jak si to představujeme, aby naší bližní naplňovali naše očekávání, a když je potom jinak,

Kázání na 18. 12. 2016

Biblická čtení: Izajáš 7, 10-14, Římanům 1, 1-7, Matouš 1, 18-25

Sestry a bratři,

                        v jedné písni se zpívá o tom, že je těžké brát věci, tak jaké jsou, jenomže jinak to nejde. Chtěli bychom, aby se věci kolem nás děli tak, jak si to představujeme, aby naší bližní naplňovali naše očekávání, a když je potom jinak, jsme rozladění. Všecko bývá jinak a my máme možnost buď reptat, nebo v nastalé situaci hledat to co nám přinese radost a pokoj, a ukáže nám, jak co nejlépe sloužit našim bližním.

            Něco takového se stalo v dvou příbězích, které jsme dnes četli ve starozákonním a evangelijním čtení. V oddíle od proroka Izajáše jde o to, že král očekává znamení, které mu ukáže, že Bůh je s ním, chrání jej v situaci ohrožení dobyvateli. Znamení mu bylo dáno. Ale je to znamení naprosto jiné, než které by si představoval. Narodí se dítě. Malé bezmocné dítě, od kterého nevíme, co očekávat. Narození dítěte je příslibem nadějí. Moudrý rodič ví, že dítě není jeho majetkem, že musí pečlivě vnímat jeho potřeby, doprovázet jej, aby si ono samo vybralo svoji životní cestu. A prorok chce říci – králi, narození dítěte ti ukazuje na to, že Bůh je s tebou. Nelze nic předem očekávat. Je potřeba naslouchat, mýt oči, uši a hlavně srdce otevřené k tomu, kam tě Bůh vede. Dítě se jmenuje Immanuel – s námi Bůh. Jak říká jeden vykladač – Bůh nám nedává majetek, zdraví, moc. On nám dává sám sebe. Přichází k nám, mezi nás, do našeho nitra, aby nás doprovázel, ujišťoval o své přítomnosti. Ukazoval nám, co teď a tady více slouží lásce a pokoji. Malé dítě a dítě obecně potřebuje především pozornost. A Bůh potřebuje totéž- naslouchání, pozornost. Jeho hlas je tichý a jemný. Je snadné jej přeslechnout. V tom je jiný než dnešní děti, které na sebe dokážou velice důrazně upozornit. Ne, on nikoho nenutí, aby jej poslouchal.

            A stejně podobně je tomu i v případě Josefa. I tady si Hospodin volí naprosto nepravděpodobnou, z běžného lidského hlediska naprosto nevhodnou cestu. Josefova snoubenka je těhotná. Malér, skandál. To co je zvykem, zákon to vše mu velí – ukamenovat. Ano, to by byla spravedlnost podle lidských měřítek. A podle tehdejších náboženských autorit by to dokonce bylo možné vydávat za poslušnost Božích přikázání. Josef je alespoň natolik soudný a citlivý že chce Marii propustit ze svazku snoubenectví potají. A Bůh zasahuje zase naprosto nenápadně, citlivě, tiše. Josef má sen. Marii se zjevuje sám anděl osobně. Ale Josef má pouze sen. Pamatujete si své sny? Sen je něco, co často po probuzení zapomeneme. Někdy ale k nám skrze ně mluví hlas našeho podvědomí, to, co si nepřipouštíme, snažíme se to vytěsnit. Mě osobně sny několikrát ukázali, co bude, co mě čeká.

            A tady Josef díky snu něčemu z našeho hlediska tak bezvýznamnému jak je sen, něčemu na co zapomeneme, jakmile se probudíme, učinil rozhodnutí, které hrálo naprosto zásadní úlohu v cestě Božímu dílu lásky, záchrany. Marii přijal. Pochopil, že v dítěti, které tak nepravděpodobně a nevhod přichází na svět, se lidstvu zjevuje sám Hospodin. Podle Matouše je to dokonce on, který dítěti dává ono jméno nad každé jméno – Ježíš – tedy Hospodin je spása. On na základě důkazu ještě méně průkazném než u Marie učiní rozhodnutí – Hle, jsem služebník Páně, staň se mi podle tvé vůle.

            Josef pojmenovává dítě. Dává mu jméno, které znamená Hospodin je spása. Jméno, které znamená i v „lásce je spása“.

             Čekají nás teď vánoce, vánoční prázdniny. Budeme mít možnost být spolu. Náš Pán nám na jiném místě Matoušova evangelia říká – „Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili.“ A tak udělejte si čas a naslouchejte Hospodinu v tichu. A naslouchejte jeden druhému. Berte a přijímejte jeden druhého, i když se druzí k Vám chovají úplně jinak, než jak byste si představovali, neztrácejte radost a pokoj i když se věci vyvíjejí úplně jinak, než jste předpokládali. Můžete tak prožít a přijmout třeba něco mnohem většího a krásnějšího než jste si přáli nebo představovali.

                                                                                                                                Amen

 

Autor: Marek Ryšánek | pondělí 19.12.2016 15:11 | karma článku: 11,46 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik