Cesta z temnoty

máte pocit, že chodíte v temnotách? Někdy tomu tak v životě opravdu je. Problémů a těžkostí nás v životě potkává dost. A pokud tomu tak není, vždy se najde dost těch, co se nás snaží velice dobře informovat o temnotě, zlu.

Kázání na 22. 1. 2016

Biblická čtení: Izajáš 8, 23 - 9, 3; 1. Korintským 1, 10 - 18; Matouš 4, 12 - 13

 

  Máte pocit, že chodíte v temnotách? Někdy tomu tak v životě opravdu je. Problémů a těžkostí nás v životě potkává dost. A pokud tomu tak není, vždy se najde dost těch, co se nás snaží velice dobře informovat o temnotě, zlu, strašit nás. Populističtí politici neustále hledají nějaké nepřátele, na které by mohli svést veškeré minulé, současné i budoucí problémy. Sdělovací prostředky se vyžívají v líčení katastrof, zločinů a podvodů. Výrobci zboží se snaží přesvědčit nás, že když si to a to nekoupíme, přijdou problémy. Příliš mnoho lidí se živí tím, že vyvolává paniku a strach. Čím dál víc, se setkávám s lidmi, kteří jsou těmi katastrofickými zprávami jakoby posedlí. Souvisí to s rozvojem hlavně s rozvojem internetu, kde píšou různí lidé leccos a spousta našich spoluobčanů tomu ráda naslouchá.

             Při rozhovorech s lidmi, kteří podléhají katastrofickým zprávám často opakuji - ano, je kolem nás spousta problémů a složitých. Je potřeba ale žít tady a teď. Co můžeme nejlepšího udělat je budovat vztahy s nejbližšími. Nedávno jsem na facebooku našel citát od Matky Terezy - Chceš změnit svět - miluj svou rodinu. Když se lidé budou snažit tam, kde jsou šířit pokoj, naději, starat se jeden o druhého, potom se vytváří síť vztahů, která nám umožňuje, abychom obstály, když přijdou problémy, zkoušky, starosti.

            A k tomu je potřeba zdroje pro to, abychom našim nejbližším přinášeli něco kladného, byli jim oporou. A tak měňme své smýšlení a snažme se v tom světě, ve kterém jsme tak dobře informováni o zlu temnotě hledat důvody k radosti a vděčnosti.

            Máme vlastně dělat to, k čemu vyzývá Ježíš v dnešním evangelijním oddíle. Pokání čiňte. Pokání? Pod tím si mnozí představují zkroušenost, příslovečné sypání si popela na hlavu. Ale tady jde o něco naprosto opačného. Pokání znamená změnu smýšlení. A tím podnětem, který k tomu má vést není strach, stud. Naopak, ten podnět, který nás má vést k oné změně smýšlení je kladný, radostný - přiblížilo se království nebeské. Do dnešního jazyka přeloženo - Bůh se k vám přibližuje. Stojí o vás. Jinak řečeno -uvědomte si, že samotnému Bohu na vás záleží, že jste milováni. Takový jací jste, ve veškeré své bídě, omezenosti, nedokonalosti a selháních. Proto se k Vám přibližuje. Chce vám ukázat, z čeho je možno se radovat, za co být vděční. To je podstatou duchovního života - tady a teď vidět důvody k radosti a vděčnosti.

            Ježíš to hlásá pokání, tedy změnu smýšlení v době a místě temném. Jeho předchůdce je zatčen a uvězněn. Hlásá to v Galileji, která v té době měla velmi špatnou pověst. Taková sociálně vyloučená lokalita plná pohanů, cizinců a jiných podivných živlů, se kterými zbožný a slušný žid nechtěl nic mít.

            A v temných časech, v kraji se špatnou pověstí si vybral jako spolupracovníky rybáře. pro zbožné a slušné nečisté vyděděnce - rybáři totiž pracovali na moři - sídle zlých sil a při vypírání sítí museli brát do rukou různé nečisté potvory. Z jiných částí evangelia víme, že jak Petr, tak i bratři Zebedeovy se ukážou jako selhávající, nechápaví a svárliví. A tito nedokonalý, nečistí, prostí lidé, bez jakýchkoli předpokladů se mají stát rybáři lidí - těmi kdo pomáhají vytahovat, zachraňovat lidi ze zmaru a beznaděje. Opustili své sítě - to na čem lpěli, v čem jim bylo dobře. Bůh zjevený v Kristu si je mohl použít, Tak i my musíme často opustit to, na co jsme zvyklí, v čem je nám dobře a vydat se na nové cesty.

            V temných časech, v temném zapadlém koutě Palestiny, s lidmi, od kterých nikdo nic nečekal. Tam Ježíš působil. A vzniklo něco, co veškerou temnotu, překážky, zlo a protivenství překonalo. Přináší to světlo i dnes, po dvou tisících letech. Ano přišla spousta problémů. Však už v Pavlově listu do Korinta čteme o svárech. Lidi hledali něco, co by je odlišilo, nadřadilo, něco lepšího. Přesto všechno poselství evangelia trvá.

A tak i dnešní stejně jako tehdy poselství - pokání čiňte, přiblížilo se království nebeské. Měňte své smýšlení, hledejte, co přináší radost, pokoj. Bůh vám chce být blízko. Potom i svět kolem nás, svět, který je často záměrně zaplavován temnotou může uvidět světlo. Světlo plynoucí z toho, že Bůh, zjevený v ukřižovaném a vzkříšeném Ježíši mění lidské nitro, lidské životy tím, že nám prokazuje svou lásku a ukazuje za co být vděčný a z čeho se radovat všemu navzdory.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | pondělí 23.1.2017 18:09 | karma článku: 9,64 | přečteno: 220x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,79 | Přečteno: 225x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik