Jak sloužit Bohu?

26. 02. 2017 18:06:48
Po přečtení dnešního evangelijního oddílu by se někomu mohlo zdát, že nás Ježíš navádí k nezodpovědnosti. Říká – nedělejte si starosti! Bůh ví, že to potřebujete.

Kázání na 26. 2. 2017

Izajáš 49, 8 - 9.13 - 16;1Korintským 4, 1 - 5; Matouš 6, 24 - 34

Biblická čtení je možno přečíst zde: http://www.biblenet.cz/

Po přečtení dnešního evangelijního oddílu by se někomu mohlo zdát, že nás Ježíš navádí k nezodpovědnosti. Říká – nedělejte si starosti! Bůh ví, že to potřebujete. Hledejte především jeho království a spravedlnost a všechno ostatní vám bude přidáno. A před tím uvádí poetické obrazy o nebeském ptactvu, které nebeský Otec živí, o liliích, které jsou oblečeny tak nádherněji než nejbohatší izraelský král Šalamoun. Jak to kontrastuje s tím, že kolem nás většina lidí žije v obavách, jestli bude mít práci, zaplatí veškeré náklady spojené s výchovou a vzděláním svých dětí, bydlením.

Jak tomu rozumět? Máme přestat pracovat, jen se modlit a pasivně čekat, co nám Bůh dá? Ne tak to určitě není. Bibličtí autoři na mnohých místech vyzývají k práci.Je psáno také: " Kdo nepracuje, ať nejí!"

Ježíši tady jde o to, aby své učedníky varoval před opravdu škodlivým postojem, který může opravdu v životě člověka napáchat veliké škody. Tím, před čím Ježíš varuje je neustálé znepokojování se o budoucí živobytí. Je to spojeno s tím, že si my lidé často představujeme, že náš život, spokojenost zajistí dostatek majetku, peněz, věcí.

Ježíš nám chce říci – to, kolik něčeho máte, jak jste se do budoucnosti zabezpečili, to není v životě to hlavní. Jestli se budeš v životě na tyhle věci soustřeďovat, nebo to dokonce u tebe bude vést k obavám a strachu, může ti uniknout to nejpodstatnější.

Co je tím nejpodstatnějším? Ježíš říká – Hledejte nejprve Boží království. To neznamená, jen modlitbu, docházku do kostela. To může být, pokud je to dobře pochopeno, prostředek. Má to vést k tomu, aby v našich životech bylo na prvním místě, to co je opravdu důležité, tedy abychom měli náležitý vztah ke všem věcem kolem nás. Apoštol Pavel v jiné souvislosti říká, že království Boží spočívá v „...spravedlnosti, pokoji a radosti z Ducha svatého“.

Takže se dá říci, že pokud v životě usilujeme především o tyto věci, je to to nejlepší pro zabezpečení našeho života. Spravedlnost – tedy náležité, správné vztahy s našimi bližními, to je to, co dává našemu životu smysl. Bez nich nejsme nic. Bez toho je sebevětší množství peněz nebo čehokoli jiného hromadou zbytečných krámů.

Co znamená ona radost z Ducha svatého? Ty poetické obrazy z dnešního evangelia nás upozorňuj na to, abychom neztráceli radost ze života a vděčnost. K tomu nás přítomnost Boží , kterou nazýváme Duch svatý chce vést. Jinak řečeno, je třeba neztrácet pozornost k přítomnému okamžiku a všemu krásnému kolem nás, vnímat vše, za co můžeme být vděční. Pokud se strachujeme z budoucnosti, lpíme na tom, že něco musíme mít a něčeho dosáhnout, připravujeme se o radost a vděčnost které nám přináší vše krásné a dobré co kolem nás již je.

Pán Ježíš nás tedy nevyzývá k nezodpovědnosti nebo lehkomyslnosti. Chce říci – žijte teď a tady. Snažte se co nejlépe prožít přítomný okamžik, tak aby to přinášelo pokoj a radost vám i vašim bližním. Tím, že se budete znepokojovat tím, co může přijít v budoucnosti, tím stejně ničemu nepomůžete, problémům a strádáním nezabráníte. Ty většinou přicházejí z míst a směrů, odkud je vůbec nečekáme. Pouze se obavami z toho, co by mohlo nastat, připravíme o spoustu sil radosti. Mějme důvěru v to, že Bůh, kterého nazýváme naším otcem, nám dá sílu a moudrost pro to, abychom zvládali vše, s čím se v životě potkáme. Když bychom šli do důsledku je nakonec vše, co máme, užíváme, to že vůbec žijeme projevem veliké Boží milosti.

Život naplno v přítomném okamžiku, radost, vděčnost, pokoj se sebou samým i se svými bližními, láska, uvědomění si toho, jak nesamozřejmé a zázračné je vše kolem nás, to je usilováním o Boží království. Tak sloužíme Bohu. Vztah s ním nás k tomu má směřovat. Tím předejdeme tomu, aby v našem životě panovalo něco, co v něm panovat nemá. Potom v našem životě nebude panovat ani majetek, touha po něm, strach z nouze. Jak už jsem řekl, ke všemu nám může dát náš Pán náležitý vztah, tak aby nám to nebylo osidlem, ale aby nám to naopak sloužilo.

amen

Autor: Marek Ryšánek | neděle 26.2.2017 18:06 | karma článku: 13.15 | přečteno: 341x

Další články blogera

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 5.00 | Přečteno: 133 | Diskuse

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma článku: 6.68 | Přečteno: 202 | Diskuse

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma článku: 6.43 | Přečteno: 162 | Diskuse

Marek Ryšánek

Odkud byla Ježíšova moc? Boj s démony v nás.

V dnešním evangelijním čtení jsme slyšeli o tom, že Ježíš vešel do synagogy v Kafarnau. A lidé žasnou. Tento vlastně ještě mladý muž, syn tesařův, učí jako ten, kdo má moc.

29.1.2024 v 18:48 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 373 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 140 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.83 | Přečteno: 154 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 204 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 199 | Diskuse
Počet článků 249 Celková karma 7.15 Průměrná čtenost 286

Bývalý farář, který se snaží dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...