Nebojte se provokovat!

25. 06. 2017 18:41:45
V dnešním evangelijním oddíle je vícekrát zopakováno slovo nebojte se. To je v Bibli velmi časté slovo. Vůbec když se Bůh zjevuje lidem, když je oslovuje...

Kázání na 25. 6. 2017

Biblická čtení: Jeremjáš 20, 10 - 13; Římanům 6, 1b - 11; Matouš 10, 24 - 39

V dnešním evangelijním oddíle je vícekrát zopakováno slovo nebojte se. To je v Bibli velmi časté slovo. Vůbec když se Bůh zjevuje lidem, když je oslovuje a také když se Ježíš po svém vzkříšení zjevuje učedníkům, takto je oslovuje. Bůh je totiž ten, kdo miluje své stvoření a chce je vyvést z toho, co je ničí a ohrožuje. Chce, abychom zažívali radost a pokoj navzdory všemu, co nás potkává.

A zvláště aktuální je Ježíšovo oslovení v souvislosti, do které je dnešní evangelijní oddíl zasazen. Je totiž součástí Ježíšovy řeči při vyslání dvanácti učedníků. Ježíš je připravuje na to, že je čeká mnohé pronásledování, bičování, soudy, nenávist pro poselství, které hlásají. Žák není nad učitele a sluha nad Pána. To, s čím se potýkal Ježíš, to čeká i na jeho následovníky. Ježíšův život byl naplněn utrpením, podezříváním, nenávistí. Nakonec skončil nepochopen a opuštěn.

Je to zvláštní. Ježíš přišel hlásat zvěst o lásce, radosti, svobodě, odpuštění. Totéž mají činit i jeho učedníci. A toto je čeká. Proč tomu tak je? Ten, kdo totiž hlásá to, co Ježíš, nastavuje naopak světu a lidem kolem zrcadlo, zneklidňuje. A tak ti, kdo si o sobě myslí, že jsou dokonalí, mravní poznávají, že je tomu poněkud jinak. Ti, kdo druhým ničí životy, zneužívají je ke svým sobeckým cílům, považují ty, kteří hlásali to, co Ježíš za nepřátele, komplikaci. Aniž by třeba chtěli tak Ježíš a jeho učedníci ukazovali už způsobem svého bytí, tím s kým se setkávali, komu pomáhali lidem na jejich pokrytectví, sobectví, to jak ničí život sami sobě i lidem kolem sebe.

Není to nic nového, nebylo to nic nového ani v době Ježíšově. Dobře to vystihuje text z proroka Jeremjáše. Těch, kdo po něm šli, bylo dost. Byla to naprostá většina jeho národa. Přesto ale díky Hospodinu do toho šel. A slova o tom, že jeho pronásledovatelé padnou, jejich věčná hanba nebude zapomenuta, se splnila

A tak i nám zní výzva k tomu, abychom se před lidmi přiznávali k Ježíši. I když je to nepopulární, nepochopitelné. Jak se k němu přiznávat? Ctít určité zásady, pomáhat, odpouštět, umět se lecčeho zřeknout. A to provokuje samo o sobě i když člověk nic neříká, i když na sebe neupozorňuje.

A tak se lidé dostávají do konfliktů. V evangeliu čteme o konfliktu nenávisti i ve vlastní rodině. Tehdy to bylo míněno tak, že po přiznání se ke Kristu člověka zavrhla jeho vlastní rodina. Dnes to může znamenat třeba to, že nedopřejeme svým dětem z lásky k nim, vše co si přejí. To že dokážeme říci i svým nejbližším rozhodné slovo i když se jim to nebude líbit.

Ono vše jednou vyjde najevo, to, jak člověk žil, co bylo jeho motivací. Nejpozději na konci jeho života. A nakonec se ukáže, že přes všechnu nevěrohodnost a bídu církve je tím, co je pro život nosné to, co je obsahem evangelia. Kdo se k tomu přiznává, i když třeba není praktikující křesťan, k tomu se Bůh přiklání, tomu Bůh, který je podstatou bytí žehná, ten žije smysluplně.

Je ve starém zákoně v knize deuteronomium jedna důležitá zásada: „Nepřidáš se k většině, páchá-li zlo.“ Mám dojem, jakoby dnes platilo - užij si maximálně a všeho co by ti v tom mělo bránit se zbav. Ale ono je to ve skutečnosti tak, že s každou rozkoší a věcí člověk poznává více svoji prázdnotu, to jak ho vše spoutává. Ježíš nám ukazuje opačnou cestu- kdo ztratí svůj život pro mne, ten jej nalezne. Ten, kdo nelpí, dává a nežádá zpět, kdo ví, že vše je úžasný dar a je mu jedno, jestli dosahuje slávy, uznání a majetku, ten je svobodný k poznání velikosti láska a milosti, která je nám dána.

Amen

.

Autor: Marek Ryšánek | neděle 25.6.2017 18:41 | karma článku: 9.06 | přečteno: 376x

Další články blogera

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma článku: 6.22 | Přečteno: 190 | Diskuse

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 157 | Diskuse

Marek Ryšánek

Odkud byla Ježíšova moc? Boj s démony v nás.

V dnešním evangelijním čtení jsme slyšeli o tom, že Ježíš vešel do synagogy v Kafarnau. A lidé žasnou. Tento vlastně ještě mladý muž, syn tesařův, učí jako ten, kdo má moc.

29.1.2024 v 18:48 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 370 | Diskuse

Marek Ryšánek

První neděle postní - Nechtěl být šéfem zeměkoule.

Kdysi jsem četl myšlenku, že postní období je obdobím radostným. Co si pod tím představit? Vždyť s postním obdobím máme spojeny především odříkání a zápas s pokušením. Ano, pokušení a zápasy náš život doprovázejí.

26.2.2023 v 20:14 | Karma článku: 8.07 | Přečteno: 207 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Jaroslav Herda

"Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře", napsal Jiří Paroubek.

"Na celé čáře" považuji za hodnocení přinejmenším zavádějící či matoucí. Rozhodně nevhodné v tomto případě.

19.3.2024 v 7:38 | Karma článku: 13.76 | Přečteno: 165 | Diskuse

Martin Irein

Dlouhý den

Erlan sedí na kožené sedačce v sekretariátu ředitele jedné firmy. Je osm hodin ráno a on doufá, že si ředitel najde ve svém nabitém programu na něj čas.

18.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 8.91 | Přečteno: 223 | Diskuse

Alena Bures

Recenze: Jana Slaninová - Sex, prachy a potíže

Černá holka, narozená bílým rodičům. A k tomu reálie socialistické Prahy. Inu, tady se dají tušit problémy. Nebude jich málo, stejně jako toho ostatního z názvu...

18.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 7.06 | Přečteno: 306 | Diskuse

Alena Bures

Dvojrecenze: Maryla Adamcová - Krycí jméno Hortenzie + Hra tety Hortenzie

Vy neznáte majora Smithe? To máte ale smůlu... Nebo štěstí? Jak se to vezme. Tenhle typan a tulák po mezihvězdných dálkách stojí za poznání. Ovšem je otázkou, zda známost s ním není další z potíží, které major řeší (a způsobuje)

18.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 27 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Manželství s Turkem

"Víš, že si bereš Turka?" zeptal se mě před osmi lety, v předvečer naší svatby, nejlepší kamarád mého muže. Vytřeštila jsem na něj oči a přemýšlela, zda se Kapitán tajně nemodlí k Alláhovi, když se bereme v katolickém kostele.

18.3.2024 v 1:41 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 911 |
Počet článků 248 Celková karma 7.69 Průměrná čtenost 287

Bývalý farář, který se snaží dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...