Cyril a Metoděj, mistr Jan Hus

při dnešní bohoslužbě si připomínáme památky lidí, kteří naprosto zásadním způsobem ovlivnili naše životy. Ovlivnily je, i když nás od doby kdy žily, dělí mnohá staletí. Připomínáme si památky soluňských bratří, Cyrila a Metoděje

Kázání na 2. 7. 2017

Biblická čtení: Jeremjáš 15, 15 - 21; Římanům 8, 31 - 39; Matouš 10, 17 - 22

 

            při dnešní bohoslužbě si připomínáme památky lidí, kteří naprosto zásadním způsobem ovlivnili naše životy. Ovlivnily je, i když nás od doby kdy žily, dělí mnohá staletí. Připomínáme si památky soluňských bratří, Cyrila a Metoděje a Mistra Jana Husa. Když přemýšlím o jejich životě, napadají mě slova z epištoly Židům. Ta v ekumenickém překladu, který je v tomto případě dobrým výkladem, zní: „ Věřit Bohu znamená spolehnout se na to, v co doufáme a být si jist tím, co nevidíme.“

            Soluňští bratří pocházeli z velice vysokých kruhů. Mohli se žít pohodlným životem v bohatství. Oni se ale vydali do divočiny tehdy barbarské Velké Moravy. A nečekalo je jen ocenění a vděčnost. Museli prožít mnohé zápasy, úklady. V případě Metodějově dokonce i vězení.

             A mistr Jan Hus o sobě píše: „Protož já vyznávám svú zlú žádost, že když jsem byl žáčkem, tehdy měl sem mysl, abych brzo byl knězem, abych tak měl dobré bydlo a rúcho a byl lidem vzácen.“ Nakonec se stal věrným svědkem, který raději obětoval život, než by se zřekl pravdy Kristova evangelia.

            Tito lidé se vydali v životě směrem, který byl naprosto v rozporu s tím, co by jim radila běžné lidské sklony. Riskovali postavení, kariéru. Jsou názorným příkladem Ježíšových slov, která jsme tu četli minulou neděli: „ Kdo chce jít za mnou, vezmi na sebe svůj kříž následuj mne…kdo ztratí svůj život pro mne, ten jej nalezne.“  A co je k tomu vedlo? Odpověď můžeme najít v dnešních biblických čteních.

            Prorok Jeremjáš si stěžuje, jaké utrpení mu služba Hospodinu přináší. Odpověď Hospodinova je ta, že se prorok má obrátit k němu. Pak se stane Hospodinovými ústy, lidé ho nepřemohou. A sám Ježíš říká svým učedníkům, aby se nestrachovali, co mají při pronásledování říkat - sám Duch z nich bude mluvit.

            To co tedy tyto lidi vedlo k tomu, aby se vydali proti proudu, do nejistoty, nebezpečí, to nebylo z nich? To byl hlas Ducha Božího. A ten Duch jim ukázal, že je dobře, aby se všeho zřekli, nelpěli. Protože vše, co se jim nabízelo, jsou věci pomíjející. Bohatství, kariéra, postavení. Skrze hlas Božího ducha tito lidé poznali to, o čem píše apoštol Pavel. Bůh se sám vydává na cestu za člověkem. A ta Boží láska, která se takto projevuje, ta je jedinou jistotou našich životů. Vše ostatní je pomíjející. Tito lidé pochopili velikost Boží lásky, od které nás nikdo a nic nemůže odloučit.

            A tak se vydali do nebezpečí a pronásledování. A jejich životy přinesli mnohé plody, které užíváme i my dnes.

            A co my sami? Máme se vydat někde na misijní výpravu, stát se mučedníky? I to je možné. Není vyloučeno, že přijde pronásledování pro víru. Ovšem jak známo, velké věci se skládají z malých. A tak každý z nás každého dne se dostává do mnohých situací, ve kterých děláme mnohá rozhodnutí. A jde o to, zda se rozhodneme tzv. normálně - půjde nám hlavně o nás samotné, druhým to nandáme, budeme se vyžívat v pomluvách. Užijeme si peněz, pohodlí všech těch únikových nabídek tohoto světa, lákadel, neřestí, okamžitého uspokojení. Nebo půjdeme cestou sebezapření, neodplácení zlým za zlé? Oběti, služby, smíření a odpuštění? To ale není cesta, na kterou bychom se mohli vydat až tak úplně sami. Vím o lidech, kteří dělají veliké skutky milosrdenství pro lidstvo, ale v životě se svými nejbližšími žalostně selhávají

            Vybavuje se mi v této situaci citát od Václava Havla: „Naděje není přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne." A to, že má něco smysl dělat, to nám velice dobře ukazuje Duch Boží.

            Jak ukazuje citát od Václava Havla, i lidé, kteří nejsou křesťany, dokážou poznat, kudy vede cesta k smysluplnému životu. Duch Boží prostě věje, kam chce. Využívejme tedy toho, že máme přístup ke zdrojům, které nám umožní žít tak, aby přes mnohá třeba i těžká, nesamozřejmá rozhodnutí mohl v nás růst skutečný život, skutečné lidství, které přináší bohaté plody. Tak ukážeme druhým lidem cestu k nevyčerpatelným studnicím Boží lásky a milosti, od kterých nás nikdo a nic nemůže odloučit. Pouze mi můžeme odmítnout z nich čerpat.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | úterý 4.7.2017 17:40 | karma článku: 10,97 | přečteno: 347x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik