Království nebeské? Co s tím?

v dnešním čtení z evangelia Ježíš v několika podobenstvích mluví o království nebeském. Co si pod tím představit. 

Kázání na 30. 7. 2017

Biblická čtení: 1. Královská 3, 5 - 12; Římanům 8, 26 - 30; Matouš 13, 31 - 33.

 

 

            v dnešním čtení z evangelia Ježíš v několika podobenstvích mluví o království nebeském. Co si pod tím představit? Nebe bylo pro tehdejší lidi synonymem pro samotného Boha. Takže tady Ježíš sděluje poetickou formou posluchačům, jak se uskutečňuje vláda Boží v tomto světě. V tomto světě? Pokud existuje Bůh, tak potom ovládá celý vesmír. Tak proč mluvit o uskutečňování jeho vlády?

            Ano věříme, že Bůh je stvořitelem celého vesmíru. Vše v něm spočívá. Kupodivu je to tak, že Bůh dal lidem možnost, volbu, svobodu aby v něj věřili, nebo taky ne. Lidé jej mohou poslouchat, nebo si také se svým životem dělat, co chtějí. Četl jsem zajímavou myšlenku, že Bůh  se stahuje z tohoto světa, aby dal svému stvoření prostor svobody k rozhodnutí. Je skrytý. A jediným způsobem, kterým Bůh používá, aby přesvědčil tvory se svobodnou vůlí, kterými jsme my, aby se pro něj rozhodli, je láska.

            A co znamená ono Boží, nebo li nebeské království - je to nabídka Boží přítomnosti v našich životech. Nabídka toho, že pocítíme, že nejsme sami, že je tu někdo kdo nás zná lépe než mi sami sebe. A přesto, že nás tak dobře zná, přijímá nás takový, jací jsme. Chce nás vést, přetvářet, pozvedat nás z našich pádů a selhání. Nechce nic menšího, než abychom se stali každý sám sebou ve své jedinečnosti a přitom si uvědomili nádheru a nesamozřejmost světa kolem nás. Jde prostě o to, abychom žili ve skutečné realitě a nenechali se tzv. zblbnout virtuální realitou sdělovacích prostředků a reklamy.

             Jak jsem řekl, Bůh je v tomto světě i kvůli naší svobodě skrytý. Nechává se lidem nalézt v okamžicích ztišení, úžasu, ale i bolesti. A tady se setkáváme s prvními semínky, která zapouštějí kořeny. Vzpomínám si, jak jsem jednou Bohu řekl: „Bože, jestli jsi, je dobré v tebe věřit.  Pomoz mi, abych tě našel.“ Bylo to v době, kdy jsem byl znechucen činy některých lidí, kteří sami sebe halasně nazývali křesťany.  Dětem ve výuce náboženství říkám, že je to nebezpečná prosba. Skončilo to tak, že jsem nyní farář. Z malých počátků může vzrůst něco velkého. Tak jak z hořčičného semene vzroste v palestinských podmínkách strom až čtyři metry vysoký. Z malých začátků může vzrůst něco, co ovlivní, přetvoří celý lidský život. A nejen to, život celého lidstva. A ten obraz o ptácích sídlících na stromě odkazuje na harmonii, pokoj navzdory bouřím v nás a ve světě kolem nás. Podobný význam má i ono podobenství o kvasu v těstě. Tři měřice mouky, z toho se dá udělat pokrm pro 150 lidí. A tak Boží působení v životech několika lidí přineslo dobrodiní milionům. Takový lidé se zachovali jako ti dva, co prodali vše, co měli, aby získali poklad, či drahocennou perlu. V životě prostě platí, že se někdy musíme zříci i věcí dobrých a příjemných, pro věci nejlepší. V duchovním životě se učíme nelpět na tom, co máme, být svobodní.

            Ovšem jak nám naznačuje poslední podobenství o síti, nejedná se o cestu jednoduchou. Božím jménem a vírou se zaštiťují různí lidé. V nás a kolem nás je přítomno dobré i zlé. A tak na cestě víry v Boha, která je cestou k smysluplnému životu, životu v realitě se setkáváme s problémy, těžkostmi, zraněními. Je to pravidlem. Ovšem Bůh má moc nás i skrze takovéto zkušenosti učit. Někdy je to tak, že z těžkostí a problémů vycházejí ty nejcennější zkušenosti. Věděl o tom i apoštol Pavel, když v epištole Římanům napsal: „ Víme, že všechno napomáhá k dobrému těm, kdo milují Boha, kdo jsou povoláni podle jeho rozhodnutí.“ Není to tak, že by si Bůh liboval v utrpení, nebo jej na nás cíleně sesílal. On nás neopouští, v utrpení nás podpírá a učí.

            Zákoníky, kteří se stali učedníky království nebeského, na závěr dnešního evangelia přirovnává k hospodáři, který vynáší ze svého pokladu nové i staré.  A tak i pro nás platí, že cesta následování Boha zjeveného v Ježíši z Nazareta je cestou dobrodružnou, kdy stále něco nového poznáváme, jsme překvapováni. Často musíme svoje představy přehodnotit. Více a více poznáváme svoji omezenost a slabost a na druhé straně velikost Boží lásky a milosti.

Amen

            

Autor: Marek Ryšánek | neděle 6.8.2017 21:57 | karma článku: 12,51 | přečteno: 479x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik