Jak se zbavit posedlosti?

jsou v dnešní době lidé posedlí? Nevyznám se v posedlostech zlými duchy. Jedno však vím. Posedlostí závistí, nenávistí, strachem, lpěním úspěchem je mnoho. 

Kázání na 20. 8. 2017

Biblická čtení: Izajáš 56, 1. 6-7; Římanům 11,1 - 2 a. 29 - 32; Matouš 15, 21 - 28

Biblická čtení je možno přečíst zde: http://www.biblenet.cz/

            jsou v dnešní době lidé posedlí? Nevyznám se v posedlostech zlými duchy. Jedno však vím. Posedlostí závistí, nenávistí, strachem, lpěním úspěchem je mnoho. O osvobození z posedlostí, které trápí i náš svět dnes vypráví i náš dnešní příběh.

            Dnešní evangelijní příběh se stal poté, co Ježíš zažil nepříjemné rozhovory s tehdejšími náboženskými učiteli. Tito lidé sami sebe považovali za vyvolené, elitu. Rádi by Ježíše na něco nachytali. Přeli se o slovíčka. Ježíš je usvědčuje z toho, že jejich srdce je daleko od Boha. Tito lidé dodržovali mnohá přikázání a tradice. Co jim však scházelo, byla pokora a milosrdenství, to co je základem jakéhokoliv duchovního a obecně smysluplného života. Vztah s Bohem nebrali jako dar milosrdného stvořitele, Otce. Mysleli, že jsou těmi vyvolenými, kteří mají monopol na pravdu. Před Bohem se vykazovali svými skutky a výkony.

            Z končin, kde má Ježíš tolik problémů, odchází do končin Týru a Sidónu. To byla v té době oblast, kde bydleli z pohledu židů nečistí pohané. S těmi se židé nestýkali. I kontakt s nimi znečišťoval.

            Když tam Ježíš přišel, setkal se s kananejskou ženou. Kananejci, to byli původní obyvatelé Palestiny před příchodem židů.  Jejich náboženství bylo pro Izraelce stálým svodem k odpadnutí od víry v pravého Boha. 

            Avšak lidské utrpení a bída jsou všude stejné. Lidé jsou stejní, i když kolem sebe nastaví spoustu přehrad. Když šel Ježíš s učedníky těmi pohanskými končinami, potkali ženu, matku, která měla posedlé dítě. Kdo ví, co to bylo ta posedlost. Ale je zajímavé, že zatímco u pravověrných, kteří by měli mít k Bohu nejblíže, se Ježíš setkává se spory a hádkami o věci nepodstatné. A naopak tady, kde k tomu z pohledu tehdejšího člověka nebyly předpoklady, se setkává s vírou, vyznáním. Ta žena v něm rozpoznala toho, v kom jedná skutečný Bůh. Ti, kdo žijí v pohodě, kdo se věnují svým učeným rozpravám, ale jsou odtrženi od reality, ti v Ježíši Boží působení nerozeznávají. Ale tato žena, která prožívá těžkosti života, nouzi, utrpení poznává, že v Ježíši přichází to co je potřeba - milosrdenství, zájem.

            Přichází v k Ježíši v důvěře, že i když nemá nárok, tak Bůh, který skrze Ježíše působí je Bůh milosrdenství, který osvobozuje.

            Ale Ježíš mlčí, i když žena křičí. Tak jako když k Ježíši volala žena, aby uzdravil její dceru a on mlčel, i my můžeme zažívat Boží mlčení. To však neznamená, že by Bůh nebyl s námi, neslyšel nás. Když mlčí, je to proto, že si máme uvědomit, kdo jsme my, co skutečně potřebujeme.

A učedníkům je to trapné, když žena křičí. Chtějí, aby se jí Ježíš zbavil. Jak často to děláme - zbavit se co nejrychleji otravných lidí. Ježíš odpovídá tím, že je přece poslán ke ztraceným z Izraele. Někteří vykladači mají za to, že tím Ježíš naznačuje učedníkům, že oni se o ni mají postarat.  Ale žena je neodbytná. Klaní se mu a žádá o pomoc. Ježíš požije slovník tehdejších židů o psech, ale žena se nedá odbýt. Obrací to, co by se dalo považovat za urážku. Tím příměrem o psech vyjádří víru v Boží milosrdenství, které je větší než naše představy. Platí i pro toho, kdo na ně z našich lidských měřítek nemá absolutně nárok. Ježíš se podivil nad velikostí víry oné ženy a od té doby byla její dcera zdráva.

            A co my s tím? Jakou tu poznáváme podobnost s naší situací. I my a naše děti, naši blízcí jsme všelijak posedlí. Jsme posedlí touhami vlastnit, být ctěni a uznáváni. Jsme posedlí myšlenkami na to, co se nám v minulosti přihodilo. Ježíšovi protivníci, kteří se je snažili chytit za slovo, najít něco proti němu byly posedlí svým pocitem výlučnosti, touhou po dokonalosti. A tento příběh nám ukazuje, kudy vede cesta ke svobodě z toho, co nás spoutává, čím jsme posedlí. Jak ti zbožní židé, tak i ta pohanská žena na tom vlastně byli stejně. Na nic neměli nárok.  Vše je dar Božího milosrdenství. I samotný fakt života. A tomu, kdo si to uvědomí, se otevřou dveře ke svobodě. Takový člověk nelpí. Nežene se pořád za něčím, není nespokojený, že něco není podle představ, které si vytvořil. Posedlost je pryč, protože se nemá na čem zachytit. Člověk, který nelpí, bere to, co má kolem sebe jako dar prostě není svazován strachy, závistí, sobectvím.

            Sestry a bratři, otvírá se nám nádherný prostor svobody. Jeden veliký svědek víry, který mnoho vykonal, sám sebe definoval jako toho, kterého miluje Bůh zjevený v Kristu. To je nám dáno od počátku a nikdo k tomu nemůže nic přidat, ani z toho ubrat. Využívejme možnosti bytí v přítomnosti toho, který se nám dává, připomínejme si to. Žijme ve v nádherné svobodě vědomí darované milosti života.  Amen

Autor: Marek Ryšánek | pondělí 21.8.2017 13:54 | karma článku: 9,65 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik