Užívejte si teď...díkuvzdání za úrodu.

1. 11. 2017 6:00:25
nedávno jsem si na serveru vira.cz přečetl půvabnou historku z knihy Bermejo José Carlose Vlídné příběhy. Když bohatý podnikatel narazil na rybáře, který poklidně seděl opřený o loď a hrál si s dětmi, zděšeně se ho zeptal...

Kázání na 1. 10. 2017

Biblická čtení: Deuteronomium 28, 1 - 5; 2 Korintským 9, 6 - 15; Lukáš 12, 22 - 26

Biblická čtení je možno přečíst si zde: www.biblenet.cz

nedávno jsem si na serveru vira.cz přečetl půvabnou historku z knihy Bermejo José Carlose Vlídné příběhy.

Když jeden bohatý podnikatel narazil na rybáře, který poklidně seděl opřený o loď a hrál si s dětmi, zděšeně se ho zeptal: „Proč nerybaříš?“ „Protože pro dnešek jsem už ulovil dostatečné množství ryb,“ odpověděl rybář.„Proč neulovíš ještě nějaké další?“„A co bych s nimi dělal?“

„Vydělal bys více peněz,“ zněla podnikatelova odpověď.„Mohl bys k lodi připevnit motor, vydat se do hlubších vod a ulovit více ryb. Pak bys získal peníze na dvě lodi..., a snad i na celou flotilu. A stal by se z tebe boháč jako ze mne.“„A co bych dělal potom?“ zeptal se rybář. „Mohl by sis pořádně užívat života.“, odpověděl podnikatel. Rybář ukázal podnikateli na děti a zeptal se ho:„A co myslíš, že právě dělám?“

Tento příběh vyjadřuje jeden zásadní problém v našich životech, chybu, kterou děláme. Pořád se domníváme, že k tomu, abychom byli šťastni, musíme něco přidat, získat. Říkáme si, kdybych měl tamto a tohle, cítil bych se šťastný. Když dosáhnu té a té úrovně složím nějakou zkoušku, budu šťastný, bude mi lépe. A na konec se to stane, my si koupíme vysněné věci, provedeme to, co jsme si předsevzali. A co je výsledek? Pocit uspokojení? Uznání okolí? Na chvíli ano. Po té ovšem opět přichází prázdnota.

Podobně je to v dnešním příběhu. Podnikatel se snaží rybáři vnutit svůj způsob myšlení. Stejně tak kolem sebe slyšíme spoustu nabídek a výzev, které se nám snaží vnutit služby, zboží, přesvědčit nás, že se bez nich neobejdeme.

Rybář si má vydělat, zbohatnout a pak si může užívat života. Jenže on to dělá už teď. Ano bude se muset dále snažit, pracovat. Je jasné, že se nelze spoléhat jen na to, že se o mě někdo postará. Ovšem nelze si pro touhy po tom, abychom měli něco víc, nebo kvůli strachu z toho jak to bude dál brát radost z přítomného okamžiku. Teď hned, bez toho, že bychom čekali na to, jestli se nám něco splní nebo ne, bez toho, že něčeho dosáhneme, můžeme být vděční a šťastní. Je tu přece Bůh, který ví, co potřebujeme a dává nám sílu a moudrost pro to, abychom využili všeho, čeho nám ze své veliké lásky dává. Nikdo v životě nebude šťastnější než malé dítě, které ze všeho žasne. Raduje z květin, deště, sněhu. Bůh nám teď na podzim opět připravil naprosto úžasné představení, když vidíme barevné ovoce, které se sklízí ze zahrad a sadů. Příroda se barví. Jak naprosto úžasné je třeba i to, když se slunce po mlhavém začátku dne prodere mlhou a je krásný slunečný teplý den s krásnou modrou oblohou.

O toto vše a ještě o mnohé další ještě cennější věci bychom přišli, kdybychom začali hrát hru, kterou s námi hraje tento svět - pokud bychom se začali pořád zaměstnávat tím, jak to bude v budoucnosti, jestli to zvládneme nebo ne. Nebo dokonce kdybychom se trápili pomyšlením na to, jak získat víc a víc věcí. To by nám zabránilo radovat se ze skutečných radostí, které jsou k dispozici tady a teď, zdarma - krása nezaslouženého daru života, úroda, vztahy s dětmi, které tak rychle rostou a během okamžiku dospějí a zmizí někam do světa.

A navíc nás starosti o budoucnost a sny o něčem jiném, co nemáme a ani asi mít nebudeme, zabraňují v tom, abychom ten přítomný okamžik co nejlépe prožili a co nejlépe se připravili na chvíle těžké, složité a bolestné, které určitě přijdou.

Sestry a bratři, každý rok si touto dobou připomínáme, že náš Bůh je štědrý dárce, který sesílá, jak říká biblický svědek, slunce i déšť na dobré o zlé. Radujme se z toho a buďme vděčni. Tím měníme sami sebe a svět kolem nás. Tím postavíme hráz tomu, aby se ve světě, který Bůh z lásky stvořil, šířilo zlo dané lidským hříchem, zlobou, závistí.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | středa 1.11.2017 6:00 | karma článku: 9.53 | přečteno: 417x

Další články blogera

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 5.00 | Přečteno: 133 | Diskuse

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma článku: 6.68 | Přečteno: 202 | Diskuse

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma článku: 6.43 | Přečteno: 162 | Diskuse

Marek Ryšánek

Odkud byla Ježíšova moc? Boj s démony v nás.

V dnešním evangelijním čtení jsme slyšeli o tom, že Ježíš vešel do synagogy v Kafarnau. A lidé žasnou. Tento vlastně ještě mladý muž, syn tesařův, učí jako ten, kdo má moc.

29.1.2024 v 18:48 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 373 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 9.79 | Přečteno: 153 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.89 | Přečteno: 154 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.51 | Přečteno: 207 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 200 | Diskuse
Počet článků 249 Celková karma 7.15 Průměrná čtenost 286

Bývalý farář, který se snaží dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...