K památce zesnulých.

V dnešním evangelijním oddíle nám Ježíš zaslibuje, že ten, kdo slyší jeho slovo a věří Bohu, který jej poslal, má život věčný, nepodléhá soudu, přešel ze smrti do života. To jsou krásná zaslíbení. Věčný život, soud. 

Kázání na 29. 10. 2017

 Biblická čtení: Moudrost 3, 1-9; 1. Korintským 15, 50-58; Jan 5, 24-27

Biblická čtení je možno si přečíst zde: www.biblenet.cz

V dnešním evangelijním oddíle nám Ježíš zaslibuje, že ten, kdo slyší jeho slovo a věří Bohu, který jej poslal, má život věčný, nepodléhá soudu, přešel ze smrti do života. To jsou krásná zaslíbení. Ale jak tomu rozumět?

 Věčný život, soud. To je lidem dnes vzdálené. Pro mnohé je to ještě tak tématem rozhovorů o reinkarnaci a minulých životech. Když se s lidmi dostanu na toto téma, vždycky říkám, že nevím. Žijeme tady a teď. Co bude po smrti, nevíme. Jediné, co se dá říci, že budeme s Bohem v tom, co nám on sám připraví. Vzpomínám si na paní, kterou jsem navštěvoval v léčebně dlouhodobě nemocných. Říkala mi, že nevěří na to, co církev učí o životě po smrti. Já jsem jí tehdy odpověděl, že to, co nám Písmo svaté sděluje o našem vztahu s Bohem v tomto životě, platí. Proto můžeme vědět, že se můžeme spolehnout na to, co nám zvěstuje o tom, co bude po smrti. Nemusíme se tedy bát. Od velikonoc před dvěma tisíci lety můžeme vědět, že nejdeme do prázdna.

Ovšem nejdůležitější není to, že jednou přejdeme do nějakého nového typu existence. Mnohem důležitější je, že teď, každého dne můžeme přejít ze smrti do života. Pokud totiž slyšíme Ježíšovo slovo – pokud řekneme, ano to, to k čemu vyzýval, tedy láska, odpuštění oběť pro druhé, to platí, potom se v našem životě začne prosazovat něco co je věčné, co přetrvá.

 I jména lidí, která jsme dnes četli při vzpomínce na naše blízké zemřelé, zazněla proto, že na ně rádi vzpomínáme. A proč? Protože jsme od nich zažili něco dobrého. Ať už byli nebo nebyli účastníky církevního života tito lidé ve větší či menší míře slyšeli Ježíšovo slovo – to, co Ježíš přikazuje - tedy žít pro druhé. Nedávno jsme to slyšeli v evangeliu. Miluj bližního svého, jako sebe samého. Podle toho, do jaké míry ten či onen člověk svůj život směřuje, do té míry se ukazuje, jestli jeho život byl smysluplný. To je pozemský současný význam toho, že Ježíš koná soud. Když mluvím s pozůstalými, zpravidla chtějí, abych řekl, že v životě zesnulého byly určité důležité věci, které když se nad nimi zamyslíme, tak odkazují na evangelium.  Vzpomínáme na to dobré, na lásku, oběti, pěkné chvíle, které jsme prožili. To je tady stále s námi, to je věčné. To je tady stále s námi, když naši blízcí s námi již nejsou, když si najednou, třeba i s překvapením uvědomujeme, jak nám scházejí. Mnozí lidé, na které dnes vzpomínáme, prožili věci, kterých jsme my naštěstí ušetřeni. Na rozdíl od nich žijeme v období několika desítek let, kdy v naší zemi není válka. I když je život složitý, dá se říci, že životní úroveň, kterou máme dnes, tady ještě nikdy nebyla. Vzpomínám si, jak můj otec řekl, že jestli je mu v životě opravdu něčeho líto, tak toho, že více nenaslouchal svému otci a svým dědům, kteří se museli vyrovnávat s mnohými dějinnými zvraty, válkou, nemocemi, hladem, bídou.

Kristus se obětoval za nás. Neutekl ze zahrady Getsemanské. Bůh ho vzkřísil. Tím nám ukázal, že se nemusíme bát smrti. Díky tomu víme, že je potřebné a nutné být věrný službě, lásce, oběti, i když se nám to může zdát nesmyslné zbytečné.

Ti lidé, jejichž jména jsme dnes četli, se za nás více či méně obětovali. Věnovali nám čas, energii, sami sebe. Díky nim tady dnes jsme. Tito lidé, jejich oběť dar pro nás, to vše žije dál, to je věčné. Tito lidé v momentě, kdy se rozhodli pro to, že se nám darují, přešli do života, který pokračuje v nás a dále bude pokračovat v lidech, kterým jsme se věnovali my sami. Tak se naplňuje věčný život zde na zemi. Nechme se překvapit, jak to bude vypadat, až se opravdu dostaneme na onen svět, na věčnost.V dnešním evangelijním oddílu Ježíš říká, že mrtví uslyší jeho hlas a budou žít. Tak poslouchejme Ježíšův hlas – milujme se své bližní, v nich se setkáme s Bohem. Naslouchejme jejich potřebám, snažme se je vyplnit. Ten, který se cele vydal, ukázal lidstvu cestu k věčnosti. My pokud poslechneme jeho hlas, budeme žít- opravdu žít plným životem, budeme žít v tom, co zanecháme bližním a budeme překvapeni, až v plnosti na věčnosti zahlédneme vše v souvislostech.

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 16.11.2017 6:12 | karma článku: 7,39 | přečteno: 211x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:43

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluví...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik