Aby nebylo pozdě.

Dnešní evangelijní podobenství nás již uvádí do tématiky, o které pojednávají oddíly tradičně čtené a vykládané na konci církevního roku. Mluví se v nich o konci našeho pozemského času, posledním soudu. 

Kázání na 12. 11. 2017

Biblická čtení: Ámos 5,18-24;  1. Tesalonickým 4,13-18; Matouš 25,1-13

Biblická čtení je možno přečíst si zde: www.biblenet.cz

 

            Dnešní evangelijní podobenství nás již uvádí do tématiky, o které pojednávají oddíly tradičně čtené a vykládané na konci církevního roku. Mluví se v nich o konci našeho pozemského času, posledním soudu.

            Pokud se jimi chceme zabývat, je nutno uvědomit si na začátku jednu důležitou skutečnost. Křesťané v době vzniku evangelia žili v očekávání brzkého druhého příchodu Ježíše Krista, konce světa a posledního soudu. Ten však nepřicházel a s tím se musela první církev vyrovnávat. Stále lidé věřili, že Pán Ježíš přijde, nastolí svoji vládu. Na to je potřeba se připravit, být bdělí, abychom na soudu uspěli. Ovšem lhůta se může prodloužit. Bylo tedy potřeba se zaměřit na to, jak si počínat v té době, která uběhne, než mesiáš přijde. Co je důležité? Na co se zaměřit? Čeho se naopak vyvarovat? Konec může nastat kdykoliv a pak nastane soud, nebude možno spravit to, co jsme zmeškali.

            Nejprve bych chtěl, abychom si objasnili, jakou úlohu hraje, nebo má hrát téma dne Páně, tedy druhého příchodu Krista, soudu, konce časů v našem životě, v naší víře. Je potřeba říci, že se zde opět jedná o tajemství. My lidé jsme omezeni tím, že žijeme v prostoru a čase. To pro Boha neplatí. Dále je nutno jasně říci, že oddíly týkající se posledních věcí nemají za cíl podat jasný souvislý výklad toho, jak to bude vypadat. Jejich poslání je jiné. Chtějí lidem sdělit, že teď v tomto čase, v naší všednosti je potřeba se určitým způsobem rozhodovat tak, abychom život nepromarnili. A tak se dostáváme z oblasti fantasie, lákavých dráždivých spekulací do naší každodenní reality. Je smutné, že v církvi se obecně lidé často zabývají snahou podrobně vysvětlit, jak to bude při konci světa, co bude po smrti. Tím si velice škodí. Jejich závěry se samozřejmě budou lišit podle toho, na jakou část biblické zvěsti budou klást důraz, jak biblické verše vyberou. No a potom vznikají naprosto zbytečné spory a hádky. Sbory a církve se rozdělují. A tím se vzdalují tomu co je opravdovým cílem těchto oddílů a Písma svatého obecně – jednat v každodenních všedních situacích ve prospěch našich bližních, naplňovat jejich potřeby. Lidé se tak vzdalují od plnosti života, vděčnosti za vše, co nám bylo dáno a snahy to vše co nejlépe naplnit a využít.

            Když přemýšlím o této problematice, posledního soudu, příchodu Páně, napadají mě následující věci. V našem každodenním životě se slova o soudu, setkání s naším pánem naplňují dvojím zásadním způsobem. Jednak je čas nám zde na světě daný omezen. Jsme smrtelní. Jednou budou naši bližní hodnotit, kdo jsme byli, jak jsme žili. A před tím čeká bilancování i nás samotné. A s tím souvisí druhý důležitý moment soudu. Každého dne děláme spoustu různých rozhodnutí – jak se zachováme vůči lidem kolem nás, jak budeme reagovat, jak budeme hospodařit s časem a prostředky. V těchto momentech se vyjevuje, kdo jsme, jak je zaměřen náš život. V našem dnešním evangelijním podobenství se mluví o jednom konkrétním okamžiku, který nastal. A ty družičky, které byly připravené, vešli na svatbu a ty které nebyli, už to nemohli napravit. Pro náš každodenní život bych to trochu rozvedl. Těch rozhodujících okamžiků je v životě celá řada. A proto bychom se měli neustále připravovat na to, abychom se dokázali správně rozhodovat, dělat v pravý čas správné rozhodnutí, věnovat se v pravý čas tomu co je opravdu potřebné.

            Důležité je v dnešním evangelijním podobenství ono téma oleje v lampách. Olej je v Bibli symbolem Ducha Božího, Boží přítomnosti. Ta nás proměňuje. Dává nám sílu a moudrost k tomu abychom se správně rozhodovali, motivuje nás k tomu, abychom překonávali vše, co nás chce svést z cesty smysluplného života k rezignaci, pohodlnosti, vše co nás chce svést k směřování k převládající soběstřednosti a sobectví. Olej v podobenství nebylo možné si vzít od ostatních - lidé jsou nedokonalý a selhávající, ani jej není možno koupit. Olej Boží přítomnosti a moudrosti je nám totiž nabízen zdarma skrze modlitbu, ztišení. Je potřeba jej doplňovat průběžně aby nedošel v tom nejnevhodnějším okamžiku, kdy je potřeba zvednout se a jít, dělat správná rozhodnutí.

 Platí, že lhůta je omezená a jednou nastane to strašné slovo pozdě, ke kterému nebude možno připojit slovo ale přece, protože to bude zbytečné a nesmyslné. Svatba – to je v Písmu svatém obraz společenství s Bohem na konci věků. Jak už jsem zde dnes říkal, Bůh je mimo prostor a čas. Tyto věci platí obecně, nadčasově. A tak můžeme zde v tomto čase prožívat kvůli naší nepřipravenosti na život a to vše dobré i trpké co přináší prožívat nepřijetí, zklamání. Jde ale o to, aby to v životě nepřevážilo a nenarušovalo společenství s našimi bližními, to co rozhoduje o tom, jaký je náš život. Neznám vás, říká ženich. To ve výrazových prostředcích Bible znamená – nemám s vámi společenství.  Boha především máme potkávat ve svých bližních – k tomu se připravujeme v modlitbě, zbožností, životem v církvi.  Tak to vejití na svatbu, kdy se radujeme, je především žití v radosti ze vzájemné lásky. Musíme si dát pozor na to, aby z jednorázového, částečného odmítnutí se nestalo odmítnutí úplné. Neznáme tě – v našem životě si neměl žádnou úlohu, nic jsi nepřinesl, jsme rádi, že už tu nejsi, i když je nám tě líto.

 Před tím nás chce nás Pán ochránit a pomoci nám připravit se na životní putování i s nocí, temnotami, aby se náš život při všem co nás potkává, podobal spíše radostné hostině, než samotě v chladné noci.  Amen

 

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 23.11.2017 6:00 | karma článku: 7,79 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik