Když hvězdy padají a vše se třese - první neděle adventní.

jsme na začátku adventního období. Advent znamená příchod. Náplň zvěsti o adventu, tedy Božím příchodu je velmi bohatá. Je to svědectví o Božím přicházení k nám. 

Kázání na 3. 12. 2017

Biblická čtení: Izajáš 64, 1 - 9; 1 Korintským1, 3 - 9; Marek 13, 24 - 37

Biblická čtení je možno si přečíst zde: www.biblenet.cz                                         

            jsme na začátku adventního období. Advent znamená příchod. Náplň zvěsti o adventu, tedy Božím příchodu je velmi bohatá. Je to svědectví o Božím přicházení k nám. Bůh ukázal svoji lásku k nám, svoji blízkost jedinečným zjevením své vůle a podstaty v Ježíši z Nazareta. Přichází do našich životů, když se mu otvíráme, ztišíme se. V Písmu svatém máme na mnohých místech svědectví o druhém příchodu Ježíše Krista. Tehdy se podle biblických obrazů viditelně ujme vlády. No s těmi prvními dvěma momenty zvěsti adventu problém nemáme. Ale co s tím příchodem na konci věků?

            Je potřeba říci, že bibličtí autoři líčením toho, co se bude, dít na konci věků chtějí popsat co se děje již teď. Tím, že popisují, co vyjde zcela najevo na konci věků, nám chtějí vlastně sdělit, co vychází najevo již nyní, co je důležité pro náš každodenní život.

            My máme tradičně učení o konci světa spojené se strachem ze soudu. I dnešní evangelijní oddíl je podle vykladačů reakcí na hrůzné utrpení doprovázející dobytí Jeruzaléma v roce 70 po kr. Ovšem většinou se zapomíná, že biblické oddíly o soudu nemají lidi postrašit. Naopak. Tyto oddíly jsou svědectvím o naději. Evangelista píše prvním křesťanům, stíhaným pronásledováním, rozpadem jejich současného světa, všeho v co doufali. Chce jim říci - to, v co jste uvěřili, obsah toho, co jste přijali v evangeliu Ježíše z Nazareta to přetrvá. Podobné je to i v dnešním prvním starozákonním čtení. Je to psáno do doby, kdy navrátilci z babylonského zajetí zažívali těžkosti, chudobu, beznaděj. Tehdy v době po babylonském zajetí to bylo podobné jako v době vzniku evangelia. Situace se zdá beznadějná. Navrátilci z babylonského zajetí ale hlásají, že je třeba se vrátit k Hospodinu. V něho věří, navzdory všemu. On dá najevo kým je. Ještě se ukáže, v koho věří Izraelci.

            A evangelista vyznává také neoblomnou víru v Hospodina. Ano, vše se otřásá. Ale to, v co uvěřili první křesťané, to co zvěstují v evangeliu, to nepomíjí. Nebe a země pominou, ale má slova nepominou, říká Ježíš.

             A co nepomine? Nepomine Boží láska, Boží milost. Stále bude platit, že se Bůh slovy z Izajáše - Zasazuje o toho, kdo s radostí koná spravedlnost. Nepomine a je věčné to, co z nezištné lásky děláme pro své bližní. Tady se dotýkáme rozdílu mezi optimismem a nadějí. Optimismus je víra, že vše dopadne dobře. Naděje říká, že má něco smysl dělat, bez ohledu na to, jak to z pohledu našeho dočasného života dopadá.

            I v našich životech dochází k situacím, kdy se, obrazně řečeno -slunce zatmí, měsíc ztratí svoji tvář, vše se chvěje. Hvězdy někdy padají - ti, kteří si připadali, jako hvězdy často padnou.

            A potom se ukáže, že to jediné, co má v životě smysl, to skutečně pravdivé, je to, co se ukázalo v evangeliu- ty principy a hodnoty. V dnešním evangelijním oddíle se píše o tom, že Syn člověka shromáždí své vyvolené od čtyř úhlů světa. Snad se nedopustím příliš svévolného výkladu, když si dovolím tvrdit, že v údobích života, kdy se vše otřásá, lidé nesobečtí a obětaví k sobě najdou cestu a spojí se. Jedním z významných příkladů, kdy se tak stalo, byl začátek evropské integrace po druhé světové válce. Tehdy se také celý svět zachvěl po hrůzách války. To, v co lidé doufali, bylo otřeseno. Staly se do té doby nepřestavitelné zločiny.   Významnou roli sehráli křesťanští politici jak Konrád Adenauer a Robert Schuman a mnozí další. Vyzdvihli důležitost odpuštění a vzájemné spolupráce jako cestu k předcházení dalším konfliktům.

            Ano v dobách kdy se v našich životech vše otřásá, kdy mnozí, kdo si připadají jako hvězdy, padají, tehdy se ukazuje, co nám je nabízeno ve víře v Boha, který se zjevil v Ježíši z Nazareta. Nikdy nevíme, kdy v našem životě může dojít k takové chvíli. Máme bdít. Máme bdít, abychom nebyli zahanbeni ne tím, že by nám Bůh ukázal, že o nás nestojí. Můžeme být zahanbeni tím, že se ukáže, co vše tady bylo pro nás nachystáno, co bylo k dispozici, jaké úžasné poklady a zázraky kolem nás jsme neviděli, či nechtěli vidět, co vše jsme promeškali, nevyužili, co vše jsme měli udělat a neudělali.

            Ano, v životě se přes všechna protivenství, problémy a nedorozumění nakonec ukáže, kde je pravda. Na pohřbech všichni chtějí, aby se o zesnulém mluvilo jako o nezištném laskavém člověku. Nikdo nechce mluvit o dravosti, tvrdosti, o tom jak si to zesnulý vyřídil s nepřáteli a konkurenty. Bděte tedy, abyste šli tou opravdovou cestou a ne těmi domněle smysluplnými a výhodnými zkratkami.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | středa 6.12.2017 12:03 | karma článku: 9,49 | přečteno: 207x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik