Nelpět a tím se stát sám sebou.

Věru špatně si buduje v očích tohoto světa kariéru Jan zvaný také též Křtitel. Tolik lidí zaujal svým poselstvím. Celé zástupy k němu jdou, aby se dali pokřtít na odpuštění svých hříchů, 

Kázání 17. 12. 2017

 

Biblická čtení: Izajáš 61, 1 - 4.8 - 11; 1. Tesalonickým 5, 16 - 24; Jan 1, 6- 8. 19 – 28

 

Věru špatně si buduje v očích tohoto světa kariéru Jan zvaný také též Křtitel. Tolik lidí zaujal svým poselstvím. Celé zástupy k němu jdou, aby se dali pokřtít na odpuštění svých hříchů, omýt se od nepravostí ve svých životech a začít znova. Dokonce tehdejší historik Josephus Flavius se o něm zmiňuje. Zmiňuje se o něm a ne o Ježíši. A tento člověk, který má tak skvěle rozjetou kariéru, má moc měnit lidi se v očích současníků tak sníží. Originální text si zvlášť dává záležet na tom, aby zdůraznil, jak se Jan vyjádřil o svém poslání. Stojí tam doslovně: A vyznal, a nezapřel a vyznal že: Já nejsem mesiáš. Odmítá i to, že by byl předchůdcem mesiáše, tedy Eliášem nebo prorokem, kterého zaslíbil Mojžíš. Odmítá cokoli, co by jakkoli zastiňovalo mesiáše pravého. Říká: „Jsem jen hlas odkazující k někomu, komu nejsem hoden ani zavázat řemínek u obuvi“. Jinými slovy: „ nejsem mu hoden dělat ani otroka“. To vzkáže Jan kněžím a levitům, kteří k němu přišli na inspekci. No copak to je nějaká strategie k dosažení úspěchu?

 Ovšem Jan netouží po úspěchu v tomto světě. Volá, protože nemůže jinak. Volá, protože ho poslal někdo větší, sám Hospodin. Jedině plnění jeho příkazů je to, na čem Janovi záleží. Proto poukazuje k někomu, koho svět nezná. Ani ho sám poznat nemůže, pokud mu to Bůh

sám nezjeví. Tento člověk však přišel proto, aby ukázal, že Bůh svět zná a miluje. Tímto člověkem je  Ježíš Kristus. Když ho Jan uvidí, řekne: „ Hle Beránek Boží, který snímá hřích světa.“ Snímá hřích světa, jinak nese hříchy světa. Snímá, ale i nese. Umožňuje lidem tonoucím v hříchu, topícím se po krk v bažině beznaděje v kolotoči zla začít žít jinak, odpustit sobě i ostatním. Snímá z nás břemena vin, strachu, obav z budoucnosti a i ze smrti. Pomáhá nám nést vše, co přináší každodenní všední život. Mnozí lidé by dosvědčili, jak je v nejhorších chvílích Bůh doslova nesl na ramennou.

 Tak odpověděl Jan lidem, kteří k němu přišli na inspekci. Jana se lidé ptali. Ptají se nás? Spíše ne. Vůči nám jsou lidé lhostejní. Když jsme na teologické fakultě probírali různé druhy teologické literatury, náš učitel nám řekl, že u nás v podstatě neexistuje tzv. apologetika, což je literatura, která má za úkol bránit víru. Proč neexistuje? Protože otázka víry v Boha je dnes většině lidí lhostejná. Proč tomu tak? Faktorů je víc. Dnes je vůbec módní nezastávat zásadní stanoviska. Jedním z důvodů však bude určitě i to, že hlas církve není slyšet a když ano, je všelijak zastřen, zkreslen nebo zní pro lid kolem nás nesrozumitelně.

 Co dělat aby se to změnilo? Určitě je potřeba učit se lépe naslouchat lidem kolem nás, jejich potřebám, tomu, co je trápí, učit se chápat dění v současné společnosti. To nejpodstatnější však je vzít vážně postoj Jan a Křtitele a vyvodit z něj důsledky pro každého z nás jednotlivě. Vzít vážně, že i my máme být hlasem ukazujícím k Bohu, který je hlubinou bytí, podstatou reality. My, naše ego, to vše se má menšit, aby on v nás mohl růst a tím se paradoxně stáváme sami sebou. Znamená to také vzít vážně onu na jedné straně pokořující na druhé straně nádherně osvobozující zvěst o tom, že jsme nehodní, hříšní a před Bohem nejsme nic, nejsme hodni, abychom rozvázali řemínek na Kristově obuvi. Na druhé straně to znamená poznat nedozírné hlubiny Božího milosrdenství a lásky a prožít s tím spojené osvobození.

 Potom také snad dokážeme lidem kolem nás mnohem lépe vysvětlit, že vánoce svátky klidu, míru lásky se slaví kvůli někomu, kdo sám je láskou a kdo chce naplnit srdce svého stvoření pokojem, který svět nemůže dát.

Amen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 11.1.2018 6:41 | karma článku: 7,35 | přečteno: 164x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik