Služba Bohu - obyčejné věci...

 V předchozím oddíle jsme četli o tom, jaký úspěch mělo Ježíšovo kázání či vyučování v synagoze a jak vyhnal nečistého ducha, který se mu stavěl na odpor. A teď by si Ježíš mohl užívat slávy věhlasného kazatele. 

Kázání na 4. 2. 2018

Biblická čtení: Izajáš 40, 21 - 31; 1. Korintským 9, 16 - 23; Marek 1, 29 - 39

Biblické oddíly je možno přečíst si zde: www.biblenet.cz

 

             V předchozí neděli jsme četli o tom, jaký úspěch mělo Ježíšovo kázání či vyučování v synagoze a jak vyhnal nečistého ducha, který se mu stavěl na odpor. A teď by si Ježíš mohl užívat slávy věhlasného kazatele. Ovšem to zlo v nás a kolem nás, které tu symbolizuje onen nečistý duch, nespí, probouzí se k odporu.

            Ježíš ale nepřišel, aby si budoval kariéru jak věhlasný mistr a kazatel. Jde a dělá, co je potřeba. První koho uzdraví je Petrova tchyně. A tady je v samotném líčení oné události důležitá zvěst. Ježíš prostě nemocnou ženu pozvedá. Chce především pomoct. Nehraje žádné divadlo. A jeho čin má ten následek, že žena vstává a jde dělat, co je potřeba. A tak to je, když do života člověka vstupuje Bůh. Lidé si myslí, že víra v Boha je očekávání na zázraky, mimořádné události. Ano tady se stalo něco mimořádného. Ale zároveň nám to ukazuje, že když se člověka dotýká Bůh, má to být tak, že člověk dostane sílu postavit se na vlastní nohy a dělat, co je potřeba.

            Napadá mě i poněkud jiný výklad. Ježíš přichází do Petrova domu. A Petrova tchyně jako správná Hospodyňka se snaží uctít vzácného hosta, jak náleží. Když mají přijít hosté, tak jsou hospodyně celé pohlceny horečnatou snahou dostát společenským pravidlům. A třeba to bylo tak, že Ježíš přišel do onoho domu a Petrově tchyni, která kolem nich horečnatě kmitala, ukázal, že tam nepřišel, aby se nechal hostit. Ne, on tam přišel, aby byl s lidmi, bez nějakých očekávání. A to vědomí, že se nemusí Ježíšovi zavděčit, že nemusí učinit zadost očekávání společnosti -to přineslo oné dobré ženě úlevu.

             A Ježíš pokračuje ve svém díle. Ještě ten večer Ježíš uzdravil spoustu lidí. No, tak a teď by si mohl říci, tady se usadím a budu mít vystaráno. On však zůstává ve stálém modlitebním rozhovoru s Bohem, který je naprostým, nepostradatelným základem jeho působení. Jde brzo ráno se modlit. A když za ním přicházejí jeho učedníci s nadějí, že ty vzrušující věci budou pokračovat a je samotné čeká budování závratné kariéry, Ježíš věren svému poslání, kterým je nezištná služba jim zvěstuje, že se jde dál. Jde, protože vyšel, aby kázal. Aby zvěstoval radostnou zvěst o tom, že Bůh má lidi rád. Nedovoloval zlým duchům o něm mluvit. Netoužil po slávě, kariéře, obdivu, chtěl sloužit. Skláněl se ke každému člověku jednotlivě.

            Má to hlubokou souvislost s tím, co píše v dnešním epištolním čtení apoštol Pavel: „Nemohu se chlubit tím, že kážu evangelium;  nemohu jinak, běda mě, kdybych nekázal.“ Tak jako Ježíš se vydal dál, aby hlásal po celém Izraeli, tak i Pavel se vydává na cestu. Tak jako se Bůh sklonil v Ježíši z Nazareta k lidem, tak to ztělesňuje i Pavel. Jak jsme četli, všem se stal vším, aby získal alespoň některé. Všem se stal vším. Otrok všech. A když to neudělá -běda mu. To zní hrozně. Ale je to naopak. Není v tom břímě. Je v tom radost. Pavel s a Ježíš a vlastně všichni lidé v biblické tradici hlásají úžasnou radostnou zvěst o Bohu, který je láska, osvobození od závisti, neodpuštění od všeho, co nás sráží a spoutává nás to horečkou strachu tak jako tu Petrovu tchyni. Kdyby se lidé neřídili tímto evangeliem, tím co je v Bibli tak běda jim, běda nám. Ne proto, že by nás Bůh potrestal. Ne on nemá potřebu nás trestat. Je to v tom, že bychom se připravili o zdroj síly a moudrosti, o to co vede k smysluplnému životu.

            Ovládli by nás všechny ty mocnosti ovládající tento svět. A to nejsou nějací čerti. Tady jde o to, že nás všechno kolem nás nutí k naprosto nesmyslným věcem, závisti, podezřívavosti, strachu. A kdybychom to mu podlehli tak „běda nám¨.

            Ne my v tom můžeme mít svobodu. Můžeme to vše prohlédnout. Stačí se ztišit a mít oči pro svět kolem. Tak jako Ježíš brzy ráno odešel na pusté místo, aby odolal všemu tomu pokušení moci a popularity, tak i my, když se vzbudíme, si můžeme navzdory všemu, co nás čeká, co na nás číhá říci - jsem milován, mám spoustu věcí, ze kterých se můžu radovat a je z čeho žasnout. A můžeme jít s radostí dělat obyčejné věci, které jsou vlastně zázračné.

amen

 

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 29.3.2018 5:16 | karma článku: 9,66 | přečteno: 127x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik