Desatero, aneb směrovky ke svobodě.

26. 04. 2018 12:09:13
žijeme ve společnosti, kde je víra a náboženství považováno za něco co člověka svazuje, zotročuje. Faráři, jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavu. Je to oprávněné?

Kázání na 4. 3. 2018

Biblická čtení:Exodus 20, 1 – 17;1 Korintským1, 18 – 25; Jan 2, 13 - 22

Biblická čtení je možno přečíst si zde: www.biblenet.cz

Žijeme ve společnosti, kde je víra a náboženství považováno za něco co člověka svazuje, zotročuje. Faráři, jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavu. Je to oprávněné? Ano někdy tomu tak bylo a i bývá. Různá náboženství, včetně křesťanství sloužila a slouží různým cílům. Ano vše je zneužitelné. Ovšem původní cíl a to, k čemu mají sloužit texty bible je něco opačného. Je to svoboda, zbavení se všeho, co člověka zotročuje.

Vidíme to už z prologu dnešního prvního čtení, což je vlastně text desatera. Je tam psáno: „ Já jsem Hospodin tvůj Bůh, já jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví.“ Tak se představuje Bůh. Tímto naprosto zásadním textem je nám sděleno, že Bůh je ten, který vyvádí z otroctví, ten, kdo chce darovat svobodu. A celý další text desatera můžeme vlastně považovat za návod k tomu, jak o darovanou svobodu nepřijít.

Hned první příkaz je zásadní. Nezobraz si Boha, neklaň se ničemu takovému. No my si Bohy nezobrazujeme. Neklaníme se nějakým totemům. Ale Martin Luther řekl jednu moudrou větu – co je v životě člověka na prvním místě, to je jeho Bůh. Co je v tvém životě na prvním místě? Je potřeba si uvědomit, že modly, kterým se lidé klaněli, jim zabraňovali ctít skutečného Boha. A Bůh, to je vlastně hlubina bytí, podstata reality. A tak klanění se modlám vlastně lidem zabraňovalo poznávat svět, takový, jaký ve skutečnosti je.

Vše na zemi, na nebi, pod zemí, to s čím si Boha nemáme spojovat, to vše je pomíjející. A původce všeho, Bůh, je pro nás nejhlubším tajemstvím.

Když se Mojžíš ptá Boha v knize Exodus na jméno, nedozví se jej. Bůh se mu odmítá představit, protože v té době znát něčí jméno znamenalo mít možnost toho druhého ovládat. Ne, Boha nelze pochopit, nelze je ovládnout. Dokonce ani o něm nelze dost dobře mluvit. S Bohem lze pouze být. Být a žasnout nad tím, jak nás obdarovává. A veškerá zobrazení, spojení se stvořením nám v tomto dobrodružství zabraňují.

A když pokračujeme dál v textu desatera, vidíme, jak jeho přikázání slouží naší svobodě, že jsou to v pravdě směrovky ke svobodě. Den odpočinku je ustanoven, aby se lidé zastavili a uvědomili si pravou podstatu všeho, čeho v životě užívají, proč vlastně žijí. Mají si uvědomit, že jsou tu díky tomu, co vykonali generace lidí kolem nás a je také ctít. Co je důležité a co je zvěstí druhé části desatera, je to, abychom se vyvarovali nenávisti, dychtění a lpění.

Nevaž se na zaběhané představy o Bohu, aby ses mohl nechat neustále překvapovat dalším a dalšími stránkami Boží milosti a lásky, žil v realitě takové jaké je a ne v tom, co tě naučila společnost, výchova, sdělovací prostředky. Nedychti, nelpi a dosáhneš svobody. A tak se dostáváme k tomu, o čem k nám promlouvají svojí zvěstí dnešní novozákonní biblické oddíly. Slovo o kříži. Vyčištění chrámu, ba dokonce jeho zboření. Ježíš nenaplňoval za svého života žádné představy o mesiáši, učiteli. Byl úplně jiný, nepochopen. Byl ukřižován. Ale nakonec díky, nebo navzdory této strašné katastrofě se ukázala pravá cesta k smysluplnému životu. To se dá přirovnat k zboření a znovupostavení chrámu.

A to je cesta i pro nás. Nenechte se svázat svými představami a očekáváními. Nevytvářejte si modly, Bůžky, na kterých byste lpěli. Zvěst o kříži nám sděluje, abychom se ničím takovým nenechali svázat, nelpěli na tom. Ježíš vyčistil chrám od penězoměnců a kupců. I my musíme chrám našeho života, našeho nitra, naší mysli čisti od toho, co tam nepatří. Potom můžeme osvobozeni a s radostí vidět veškerou nádheru a zázraky kolem nás.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 26.4.2018 12:09 | karma článku: 12.93 | přečteno: 288x

Další články blogera

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 5.00 | Přečteno: 133 | Diskuse

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma článku: 6.68 | Přečteno: 202 | Diskuse

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma článku: 6.43 | Přečteno: 162 | Diskuse

Marek Ryšánek

Odkud byla Ježíšova moc? Boj s démony v nás.

V dnešním evangelijním čtení jsme slyšeli o tom, že Ježíš vešel do synagogy v Kafarnau. A lidé žasnou. Tento vlastně ještě mladý muž, syn tesařův, učí jako ten, kdo má moc.

29.1.2024 v 18:48 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 373 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 10.25 | Přečteno: 163 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.90 | Přečteno: 158 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.51 | Přečteno: 209 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 200 | Diskuse
Počet článků 249 Celková karma 7.15 Průměrná čtenost 286

Bývalý farář, který se snaží dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...