Co slavíme o letnicích?

co se to stalo před téměř dvěma tisíci lety v Jeruzalémě? O čem nám vyprávějí obrazy o vylití Ducha svatého? Malá skupinka následovníků rabiho Ješui z Nazareta byla zavřená v hrůze z toho, co se stalo za dveřmi. 

Kázání na 20. 5. 2018

Biblická čtení: Skutky 2, 1 - 11; Římanům 8, 22 - 27; Jan 15, 26 - 27 ; 16, 4 - 16

Biblická čtení je možno přečíst si zde: www.bibletnet.cz

 

Co se to stalo před téměř dvěma tisíci lety v Jeruzalémě? O čem nám vyprávějí obrazy o vylití Ducha svatého? Malá skupinka následovníků rabiho Ješui z Nazareta byla zavřená v hrůze z toho, co se stalo za dveřmi. Jejich mistr byl popraven. Ten mistr, se kterým chtěli vládnout. Nějakým zvláštním způsobem, nevysvětlitelným, vymykajícím se běžné lidské zkušenosti jim ale jejich mistr sdělil, že je neopustil, že je miluje a doprovází. I když jeho život skončil hrůznou tragédií, přesto jej mají jeho učedníci následovat. Několik týdnů to trvalo a jejich mistr je definitivně opustil. Už ho neviděli. Učedníci zakusili hlubokou zkušenost dvou protikladů. Na jedné straně to bylo zahanbení z poznání vlastní omezenosti, nechápavosti, sobectví. V protikladu k tomu poznali, velikost Boží lásky, bezedné, nevyčerpatelné Boží lásky, která není omezena jejich selháním a nedokonalostí. A tento kontrast je vedl k otevřenosti, pokoře, přerodu jejich směřování. Potom v nich mohl Bůh působit. Bůh, který je podstatou bytí, se totiž bez souhlasu člověka nevměšuje do jeho života, pokud chce někdo setrvávat ve svých iluzích.

To nám vyjadřuje onen obraz o vylití Ducha svatého. Kontrast mezi tragédií Velkého pátku a oproti tomu poznání nepodmíněné Boží lásky, to vše v učednících způsobilo otřes. A tento otřes, naprostý převrat v nich odstranil vše, co bránilo Bohu, který je láska, aby skrze ně působil.

            Jeden z důsledků toho, co se s nimi stalo  - toho, že došli pokory a vděčnosti je to, o čem jsme dnes četli ve skutcích apoštolských. Hukot z nebe - plameny -poznání toho velikého kontrastu Boží lásky a odpuštění - to je jako plamen. Plamen svítí a dává teplo. A tak ti, kdo jsou zasažení vděčností za Boží lásku, odpuštění přijetí kolem sebe šíří světlo a teplo svého proměněného života, podobně jako plamínek ohně.

            Lidé shromáždění v Jeruzalémě si spolu rozuměli. Jak k tomu došlo? Je tu kontrast s tím, jak si lidé přestali rozumět, když budovali babylonskou věž - chtěli si udělat jméno pod nebem. Tam, kde jsou lidé pokorní, přichází porozumění.

            A tak poznáváme - li kontrast mezi naší nedokonalostí a velikostí, nepodmíněností Boží lásky, vede nás to ke smíření, odpuštění. Proto Ježíš mluví o Duchu svatém jako o přímluvci, smiřovateli.

Vede nás to k stálému úžasu na tím, jak hluboká, nevystižitelná moudrost se skrývá pokladu Kristova evangelia. Jak říká Ježíš - Duch svatý projevující se v otevřenosti a pokoře nám ukazuje v čem je hřích - v čem spočívá onen špatný směr, kterým jde svět kolem nás. Svět nechápe, že cestou je oběť láska, služba. Setrvává v lpění, závisti a nenávisti.

Spravedlnost spočívá v tom, že Ježíš odchází k otci. Ježíš je oslaven. To nám ukazuje na to, že nakonec se vždy ukáže, že opravdu nosné je to lidství přítomné v Ježíši z Nazareta. proto Ježíš mluví o tom, že Duch jej oslaví a bude zvěstovat, co přijme od Ježíše.

S tím se pojí i soud. To, že byl ukřižován nevinný Ježíš, nám ukazuje, jak zvrhlé je sobectví skrývající se v nás a kolem nás. Sobectví často maskované i zbožnou fasádou.

            Ježíš v evangeliu sděluje, že Duch nás uvede do všeliké pravdy. To budeme vše znát? Tady nejde ani znalosti, vědění. Tady jde o připomenutí toho, o co jde ve skutečném životě, co je opravdu důležité. Jde o kvalitu života. A s poznáním veškeré pravdy se pojí i poznání naší omezenosti. A potom poznáme, že naše názory jsou pouze částečným pohledem, z určitého směru. Dokážeme být pokorní a nechat se poučit i od jinak smýšlejících.

 Bůh ale ví, jak jsme nedokonalý a omezení. Ví, že mnohé bychom nesnesli. Proto nás učí postupně, tak jak jsme na to připraveni. Učí nás i skrze těžkosti a problémy a hlavně skrze ně.

Jak píše apoštol Pavel v dnešním čtení - my ani nevíme, jak a za co se modlit. Jsme často bezradní. Ale právě v tichosti důvěře a otevřenosti Bůh komunikuje s naším nitrem a ukazuje nám směrem, který bychom sami určitě nenašli.

A tak jak píše apoštol Pavel v listu Filipským - netrapme se žádnou starostí, ale každé modlitbě a prosbě předkládejme své žádosti Bohu a pokoj Boží, převyšující každé naše pomyšlení bude střežit naše srdce i mysl v Kristu Ježíši, Pánu našem.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 9.8.2018 12:57 | karma článku: 12,57 | přečteno: 533x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik