Zbožnost - zdroj svobody, nebo břemeno?

v dnešních biblických čteních, v tom evangelijním a ve čtení ze starého zákona jsme četli o dni odpočinku. Ten má být, podle knihy deuteronomium Izraelcům svatý. V tom dni nesměli židé dělat žádnou práci.

Kázání na 3. 6. 2018

Biblická čtení: Deuteronomium 5, 12 - 15; 2. Korintským 4, 5 - 12; Marek 2, 23 - 3, 6

            v dnešních biblických čteních, v tom evangelijním a ve čtení ze starého zákona jsme četli o dni odpočinku. Ten má být, podle knihy deuteronomium Izraelcům svatý. V tom dni nesměli židé dělat žádnou práci. A tak se z tohoto dne stal den vynuceného klidu. V židovství byla rozpracována spousta předpisů, co se smí a co se nesmí, jakou je možno v tento den ujít vzdálenost. A to přecházelo do, z našeho pohledu, až absurdních situací. A nejinak je tomu i dnes. Vzpomínám si na to, když před lety kandidoval ve Spojených státech amerických na prezidenta demokrat AL Gore.  Jako kandidáta za více prezidenta měl Joe Liebermana, pravověrného, konservativního žida. A jednou se stalo, že zasedání v americkém parlamentu se protáhlo do pátku do večera a tehdy už nastal šábes. No a Al Gore zavezl Joe Liebermana do bytu, který byl v té vzdálenosti, kterou je možno v sobotu urazit. Tam ho naložil do výtahu, zmáčkl za něho všechna tlačítka. Otevřel mu byt, rozsvítil mu, nachystal věci na spaní a při příchodu zhasnul. Z toho vidíme, že ze dne odpočinku se stal strašák.

Ale původně to tak myšleno nebylo. Den odpočinku přece neměl být dnem, kdy se děsíme toho, jestli neuděláme něco, co je zakázané. Den odpočinku měl a má být dnem, kdy si připomínáme, že jsme milovanými dětmi Božími. Máme si připomínat, že jsme obdarováváni. Máme si připomínat, že co vede ke svobodě a radosti, co vede k životu v realitě.

            Ale to, co jsme si teď řekli o dni odpočinku, vlastně platí o celém našem duchovním životě, zbožnosti, o všem, co se koná v církvi, v jakékoli snaze o duchovní život. Nemá jít o to, něco splnit, něco dokázat, něco si zasloužit, nebo dokonce ukázat na svoji dokonalost. V tom spočívá podstata onoho střetu mezi Ježíšem a farizeji s dnešního evangelijního příběhu. Čteme tam o střetu mezi dvojím pojetím. Na jedné straně vidíme u Ježíše, jak myslí především na konkrétní okamžité lidské potřeby. Učedníci mají hlad - tak se nají. Je tu nemocný člověk, tak je uzdraven. Víra, zbožnost, synagoga, kostel, sobota - to má sloužit člověku, jeho svobodě, jeho dobru. A jak Ježíš znázorňuje poukazem na starozákonní příběh z doby krále Davida - platí to, i když se tím poruší nějaké formální zvyklosti.

Na druhé straně vidíme u Ježíšových protivníků pojetí jiné. Ti lidé dodržovali daná nařízení. Někdy je dokonce ještě dále rozpracovávali a ztěžovali. Co bylo jejich motivací. Často to byla snaha poukázat na vlastní dokonalost, na svůj výkon. A tak se do slavení svátku odpočinku, svátku, kdy si připomínáme milosrdenství a vděčnost, začalo vkrádat něco úplně jiného. Bylo to sobectví, sebestřednost. Z toho, co mělo břemena snímat, se stalo něco, co další a další břemena na lidi nakládá. A tak se z duchovního života stává soubor pravidel, povinností, které když nedodržujeme, je to k pohoršení. Je to zdroj strachu. A když se něco změní, nastává veliký problém. Ono se to tak děje v lidském životě stále, když se forma, vnější věci, zamění za obsah, účel. Není pak divu, že když Ježíš ukázal farizeům, že jejich zbožnost je sobectvím, hned nedomlouvali, že jej zahubí.

            To nebezpečí je přítomno u každého člověka, v každé tradici, i když se v ní sebevíce zdůrazňuje milost a láska. Klíčové je v tomto smyslu pochopení slov apoštola Pavla z dnešního čtení z druhého listu Korintským. Nemáme zvěstovat sami sebe - svoje učení. Nemá nám jít o naši zbožnost, dokonalost, o naše dodržování předpisů a zvyků, to vede do otroctví. Bůh osvítil naše srdce, aby nám ukázal světlo své slávy - tedy své veliké, nevyčerpatelné milosti a lásky v Kristu. A to není z nás, dá se to jen přijímat. K tomu patří i přijmout, že jsme nedokonalé, hliněné nádoby. A toto zjištění není nikomu milé. A ta, jak se snažili lidé zbavit Ježíše, tak se paradoxně lidé snaží zbavit všech, kteří jim ukazují na zdroj milosti a lásky v Bohu.

 A tak nechť je Vám den odpočinku, který my máme v neděli jako připomínku vzkříšení Ježíšova zdrojem radosti vděčnosti. A nezapomeňte, že ustanovení dne odpočinku se týká toho, že každý den si máme vyhradit čas na to, že si připomínáme důvody k radosti a vděčnosti, to že jsme milováni a přijímáni. To nás uzdraví od všeho co nás ničí, zotročuje.

 Amen

Autor: Marek Ryšánek | neděle 2.9.2018 17:31 | karma článku: 8,81 | přečteno: 205x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik