Co v nás roste? Jaké plody neseme?

mnozí lidé hledají prostřednictvím duchovního života zvláštní, extatické zážitky, únik z všednosti. Ale to není ta pravá podstata toho, o co by nám v naší víře, či zbožnosti mělo jít.

Kázání na 17. 6. 2018

Biblická čtení: Ezechiel 17, 22 - 24;2 Korintským 5, 6 - 10.14 - 17; Marek 4, 26 – 34

 

            mnozí lidé hledají prostřednictvím duchovního života zvláštní, extatické zážitky, únik z všednosti. Ale to není ta pravá podstata toho, o co by nám v naší víře, či zbožnosti mělo jít. Neznamená to, prožít něco zvláštního, co by nás vzdálilo od reality. Lidé v mnohých duchovních tradicích se shodují na tom, že skutečný duchovní zážitek se dá přirovnat k tomu, když si najednou sundáme z očí černé brýle a uvidíme svět takový, jaký je. Potom už se nemusíme snažit o nějaké extáze, vytržení. Poznáme, že svět kolem nás, i když je v něm spousta utrpení a zla je vlastně zázrakem.

            Žijeme ve světě naplněném životem. A život, ve vší jeho rozmanitosti a nádheře, to je zázrak, nad kterým člověk může žasnout. Je potřeba jen mít otevřené oči.

            Pokud to jde, pořádám s  dětmi výuku náboženství venku, v přírodě. Jednou jsme stáli pod starou švestkou. Vzal jsem do ruky švestkovou pecku a řekl jsem dětem: „ Podívejte se, v téhle té pecce je uložen program, který se spustí, když se pecka dostane do země. A díky tomuto programu vyroste nádherný veliký strom, nesoucí lahodné ovoce. Tento strom je úžasné zařízení, biotechnologická továrna. Proti němu jsou nejdůmyslnější lidské zařízení, továrny, elektrárny jen primitivní nedokonalé dětské hračky.“

            Každoročně se na polích urodí potrava, ze které můžeme být naživu. Jaká by to byla katastrofa, kdyby se země na své dráze odchýlila jen o malý kousek a jeden rok by se na světě nic neurodilo! Není divu, že lidé od pradávna v tomto dění hledali božské síly. Biblické svědectví nám však ukazuje, že je jeden Bůh, stvořitel, který stvořil svět s nádherou života. Božská není příroda. Bůh je stvořitelem. A toto poznání odstartovalo rozvoj přírodních věd. Ten ale nakonec vedl k tomu, že si někteří lidé, neuvědomující si všechny souvislosti, začali vysvětlovat vznik života a světa jako náhodu, jako něco, co vzniklo ze sebe sama.

            I naše dnešní podobenství mluví o onom zázraku zrození úrody. Vy, kteří se trochu vyznáte v zemědělství, víte, že obilí, na rozdíl od ostatních plodin nepotřebuje moc péče. Člověk ho zaseje a ono roste v podstatě samo. Ano lidé se snaží, jak chtějí, ale základní podmínkou pro to, aby se skutečně urodilo, je Hospodinova laskavá péče.

Podobenství o hořčičném zrnu ukazuje, že Bůh si může používat událostí zdánlivě nepatrných bezvýznamných, aby lidem přinesl spásu – záchranu jejich životů v jejich smysluplnosti, záchranu od toho, aby působili utrpení sami sobě a lidem kolem nich. Hořčičné zrno je velice maličké. V palestinských podmínkách z něj však vyrůstá rostlina, která dosahuje výšky až čtyř metrů. A strom, v jehož koruně hnízdí ptáci, to je v Bibli symbol pokoje, odkaz na strom v ráji, kde panoval pokoj a harmonie. Naplněním tohoto podobenství je to, jak se evangelium Ježíše z Nazareta rozšířilo po celém světě. Někdy stačí nějaké setkání s člověkem, pravé slovo v pravý čas, svědectví a celý život člověka je proměněn. A jak nám t na to poukazuje obraz o těch ptácích v koruně stromu, Bůh chce vnést do našeho života pokoj plynoucí z přijetí sebe sama. Můžeme zažívat pokoj navzdory všemu, co prožíváme.

            Evangelista nás však líčením Ježíšových podobenství, chce poučit o něčem ještě závažnějším. Celé podobenství začíná zmínkou o Božím království. Ježíš nám tímto obrazem chce něco sdělit o podstatě Božího působení mezi námi. Boží království, Boží vláda se v tomto světě uskutečňuje. Vidíme to třeba i na působení evangelia mezi lidmi. Začalo to vystoupením Ježíše z Nazareta v bezvýznamné provincii římské říše. A jeho poselství se rozšířilo po celém světě.

             Bůh se sice, kvůli tomu, aby nám byla umožněna svobodná volba, v tomto světě nemanifestuje, nezjevuje mocně, tak abychom se mu nevyhnutelně museli podřídit. Avšak jeho řády platí. Své cíle naplní.

            Je to vidět i na tom, že i když si hlasy světa kolem nás tvrdí, co chtějí, nakonec se vždy ukáže, zejména při skončení lidského života, že podstatu života, to co je skutečně cenné a co je jen přítěží nejlépe vyjadřují Boží přikázání.

            Ano Boží království přichází. Jednou přijde v plnosti. Jak přijde? To je tajemství. Vše co činíme, neděláme pro to, abychom příchod Božího království umožnili, ale proto, že Boží vláda je skutečností, neodvratnou, neoddiskutovatelnou. Bylo by tragedií se tohoto nezúčastnit, nezařídit se podle toho.

 Jednou se ocitneme před Boží soudnou stolicí. Při skončení našeho života se ukáže, co jsme zaseli a co v nás rostlo.

            Budiž nám tato skutečnost povzbuzením, nadějí a výzvou k přetváření našeho života.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | neděle 16.9.2018 12:03 | karma článku: 9,67 | přečteno: 188x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:25

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik