Smrti již nebude?

v dnešním čtení ze Zjevení Janova čteme nádherná zaslíbení: Smrti již nebude, ani žalu, ani nářku, ani bolesti. To zaslibuje Boží svědek křesťanům na konci prvního století po Kristu.  

Kázání na 4. 11. 2018 

 Biblická čtení: Izajáš 66, 20 - 23; Zjevení 21, 1 -6a; Jan 11, 32 - 44

 

 

            v dnešním čtení ze Zjevení Janova čteme nádherná zaslíbení: Smrti již nebude, ani žalu, ani nářku, ani bolesti. To zaslibuje Boží svědek křesťanům na konci prvního století po Kristu.

 V té době té smrti, bolesti, žalu, nářku bylo spousta. Křesťané hynuli v bezdůvodném pronásledování. Setkávali se se zvůlí mocných, nenávistí lidí kolem sebe, absurdním podezříváním. Zaslíbený druhý příchod Ježíše Krista, který měl nastolit své království, se nekonal. Co dělat v takovéto situaci? Pane, kde jsi? Proč nezasáhneš? Proč, tak jako tolikrát před tím umírají spravedliví? Proč mlčíš, Pane?

            Tyto otázky doléhali i na Jana Presbytera, autora Zjevení Janova. Jemu Bůh dal, aby napsal útěšný spis pro křesťany, na které doléhala beznaděj. Chce jim sdělit, že to co poznali v příběhu života, smrti Ježíše z Nazareta a té jedinečné události, kterou církev nazvala vzkříšení, to vše platí. Bůh bude mezi lidmi, smrti nebude, Bůh setře každou slzu s očí. Co bylo, to pominulo, všechno tvořím nové. A ta slova jsou věrná a pravá. A dodává zvláštní, pro mnohé provokující větu, která může vzbudit víc než co jiného otázky, pochybnosti. Dovoluje si tvrdit, že tato slova se již vyplnila.

             Již se vyplnila? Ale jak? Kdy? Vždyť bolesti svévole, utrpení, smrti je stále dost a dost. A dokonce se dá říci, že lidstvo postihují stále nová a nová utrpení v míře, o které se nám ani nesnilo. Lidstvo si připravuje někdy doslova peklo na zemi.

            Ano, to vidíme kolem sebe. A nelze se divit, že tolik lidí pochybuje o samotném smyslu existence. Život a svět se jim zdají jako absurdní divadlo, zlý sen, do kterého byli proti své vůli vrženi a marně se z něj snaží probudit. Bylo by laciné, nesmyslné, necitlivé, bezohledné jim beze všeho hlásat - radujte se, je tady nová naděje. Smrti již není. Ne tady platí ono Ježíšovo - plačte s plačícími. Neste s nimi jejich bolest.

            A právě tehdy, když se zřekneme velkých laciných slov, frází, kterými ti, kdo si zakládají na svém, domněle jedině pravém náboženství, právě tehdy, právě v té chvíli se plní ona zaslíbení ze Zjevení Janova. Ano právě ve chvíli mlčení, tichého nesení bolesti těch druhých, kdy třeba jen nasloucháme a třeba i nemáme co říci. Právě tehdy se mezi námi uskutečňuje přítomnost Hospodina, který je nazýván láskou. Právě tehdy, třeba i nějakou dobu beze slov, můžeme při vší bolesti a zdánlivé beznaději zakusit - lidskost, láska, dobro - to nemizí. Je možnost žít dál.

Tak se mezi námi uskutečňuje něco nového, krásného, nový druh stvoření. Poznáváme to, co chce Bůh darovat lidem pokorným, vděčným, vnímavým, nesobeckým. Můžeme poznat světlo Boží lásky, která se zasvítila v temnotě velikonoční noci v Jeruzalémě, kdy po té, co opuštěn, nepochopen zemřel ten, kdo byl dokonale sjednocen s Bohem, Ježíš z Nazareta jako poslední zločinec dal Bůh lidstvu poznat, že to co, Krista přivedlo na kříž, to není to nejmocnější.

            To světlo v temnotě se mohlo zdát jen jako prchavý záblesk, který temnota znova velice rychle překryje. Všechno by tomu nasvědčovalo. Je toho tolik, co se nás snaží přesvědčit, že ona temnota ten záblesk lásky a naděje opravdu překrývá, že se nám pouze něco zdá.

Ale nemylte se. Není to zdání. Světlo naděje, lásky, i když z nich vidíme někdy jen záblesky je skutečné a nikdy nezhasíná. Nezaniká nic z toho dobrého, co lidé na zemi činí, jejich život pokračuje dál - dědictví obětavosti pro druhé zde na zemi a tajeným způsobem v Bohu.

            Pochybujete, ztrácíte naději - Tak jako volali Marie a Marta, sestry Lazarovi Ježíši, můžeme volat k Bohu i my. Nejspíš se nedočkáme takového zázraku, jako bylo vzkříšení Lazara. Bůh ale nám může dát, abychom vyšli ze své beznaděje, pocitu bezvýchodnosti, odvalí onen kámen pochybností. Dá nám zahlédnout jinou realitu a budeme se moci vydat na cestu nového života, který nám zaslibuje.

 amen

 

 

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 6.12.2018 8:00 | karma článku: 8,03 | přečteno: 174x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,79 | Přečteno: 225x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik