Kdo tady vládne - Slavnost Krista krále.

13. 12. 2018 8:00:00
Dnešní neděle je poslední nedělí církevního roku. Má zvláštní název - Krista krále. Hned nás napadá otázka - Co je to za krále? Kde je vidět jeho moc? Vždyť je kolem nás tolik trápení...

Kázání na 25. 11. 2018

Biblická čtení: Daniel 7, 9 - 10. 13 - 14; Zjevení 1, 4 - 8; Jan 18, 33 - 37

Sestry a bratři,

dnešní neděle je poslední nedělí církevního roku. Má zvláštní název - Krista krále. Hned nás napadá otázka - Co je to za krále? Kde je vidět jeho moc? Vždyť je kolem nás tolik trápení, tolik mocných zneužívajících svoji moc a nic se neděje. Kde je to jeho království?

Ano spousta království existovala na této zemi. Byla mocná, veliká. Ovšem dnes o nich nikdo nic moc neví. I v knize Daniel o tom něco čteme. V oddíle, který předchází dnes přečtenému oddílu, čteme o několika zvířatech, příšerách, které vyšli z moře, aby postupně pominuly, zahynuly. Ty příšery představují království, která ovládala tehdejší Izrael od doby pádu Jeruzaléma až po druhé století př. Kristem. Ta království přišla, uplatňovala svou moc a zase zanikla.

Ovšem potom čteme o tom, že se zjevil sám Hospodin, zde nazývaný věkovitý. Potom přišel někdo jako syn člověka. A tomu byla dána vladařská moc, která nepomíjí. Jako syn člověka sám sebe označoval Ježíš z Nazareta. Čteme tam o tom, že jeho vladařská moc je věčná, která nepomine, a jeho království nebude zničeno.

Přijmeme li, že existuje Bůh, který stvořil vesmír, který je původcem, nositelem podstatou světa, potom je jasné, že nikdo a nic se mu nemůže postavit. Jak však řešit onen rozpor mezi tím, že je tu všemocný stvořitel, původce a kolem nás je tolik věcí, které jsou bolestné, nesmyslné, tragické. Tady je potřeba umět říci nevím.

Jednou možnou, částečnou odpovědí je to, o čem nás zpravuje Písmo svaté, Bible. Bůh nechává člověku svobodnou vůli, aby se pro něj rozhodl. Učinil to z veliké lásky. Vždyť láska nenutí druhého, aby jednal podle vlastních představ, nechce vlastnit, dává prostor k rozhodnutí.

A o této povaze Boží, o tom, že Bůh sám je láska jedinečným způsobem svědčí Boží sebesdělení v Ježíši z Nazareta. Ježíš celým svým životem, smrtí a vzkříšení vydává svědectví pravdě. V něm se nám Bůh sděluje ve své moci, ukazuje svoji skutečnou moc. Všechno co teď budu říkat je jenom lidský nedokonalý obraz, koktání o věcech, které jsou nad naše smýšlení, o věcech nad jejichž hloubkou můžeme doživotně žasnout. Velice mě oslovuje myšlenka, že Bůh je natolik mocný, že nemá potřebu nás přesvědčovat, svoji moc dokazovat. Je natolik mocný, že jediným prostředkem, který si zvolil k tomu, aby nás získal na svoji stranu, je láska. Bibličtí svědkové nám to ukazují na tom, že si Bůh používá ty ubohé, odstrčené, nedokonalé, kteří z lidského hlediska mají nejmíň předpokladů. A aby Bůh učinil svoje nejdokonalejší sebesdělení světu, učiní to v podobě dítěte dvou chudých lidí, kteří jsou vyhnání na cestu zvůlí mocných. A Ježíš sám je popisem toho, co se má rozumět pod slovem člověk, tedy co má být naplněním lidského života. A vzkříšení je potvrzením toho, že to co se v tomto příběhu zjevilo je věčné, je pravda, přetrvá. Je to to nejdůležitější, to věčné, i když problémů, výbuchů zla, je kolem nás dost a dost.

Bůh nabízí těm, kteří dobrovolně, z radosti a vděčnosti přijmou to, co jim nabízí, že nebudou žít nadarmo, že to co budou dělat, bude přinášet požehnání stále. Kdo toto nabízí? Kolik z těch, kdo se uchází o moc, o naše hlasy ve volbách má na mysli opravdu náš prospěch? Většinou je to tak, že čím líbivěji slibují, tím je to potom ještě horší.

A i v životech lidí, kteří v Boha nevěří, do kostela nechodí, dojde na konci života přiznání, že evangelium je pravda a Boží vláda lásky, oběti a vděčnosti se naplňuje, když na jejich pohřbu člověk slyší, nebo mluví o tom, že zesnulí žili podle hodnot, které, vzato do důsledku, jsou obsaženy v evangeliu.

Ano nakonec člověk stejně zjišťuje, že Boží vláda, tak jek se zjevila v Ježíši z Nazareta je skutečností. Nakonec zjišťujeme, že vítězí láska, služba, oběť. Nakonec ti, kdo podle toho nežili, poznají, jak chybovali. Poznají jak je nesmyslné a zhoubné žít na úkor bližních, ve kterých se, jak vyznáváme, se s Bohem potkáváme.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 13.12.2018 8:00 | karma článku: 5.90 | přečteno: 170x

Další články blogera

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.92 | Přečteno: 125 | Diskuse

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma článku: 6.67 | Přečteno: 201 | Diskuse

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 161 | Diskuse

Marek Ryšánek

Odkud byla Ježíšova moc? Boj s démony v nás.

V dnešním evangelijním čtení jsme slyšeli o tom, že Ježíš vešel do synagogy v Kafarnau. A lidé žasnou. Tento vlastně ještě mladý muž, syn tesařův, učí jako ten, kdo má moc.

29.1.2024 v 18:48 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 372 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 13.91 | Přečteno: 189 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.51 | Přečteno: 195 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.92 | Přečteno: 125 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.09 | Přečteno: 190 | Diskuse

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma článku: 13.76 | Přečteno: 516 | Diskuse
Počet článků 249 Celková karma 7.12 Průměrná čtenost 286

Bývalý farář, který se snaží dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...