Jak v životě měnit vodu ve víno.

19. 01. 2019 23:49:06
dnešní evangelijní příběh se odehrává na svatbě. Svatba patří k radostným událostem lidského života. Židovská svatba v té době byla zvlášť velikou oslavou. Bylo tehdy zvykem, že trvala sedm dní.

Kázání na 20. 1. 2019

Biblická čtení: Izajáš 62, 1- 5; 1 Korintským 12, 1 - 11; Jan 2, 1 - 11

Biblické oddíly si můžete přečíst zde: www.biblenet.cz

dnešní evangelijní příběh se odehrává na svatbě. Svatba patří k radostným událostem lidského života. Židovská svatba v té době byla zvlášť velikou oslavou. Bylo tehdy zvykem, že trvala sedm dní. Sedm dní se veselit, hodovat, tančit. To si snad ani nedokážeme představit.

Avšak samotná svatba, samotná svatební hostina není v centru našeho zájmu. Tato svatba je i jiným začátkem než jen začátkem soužití dvou lidí. Na konci líčení tohoto příběhu čteme, že zde Ježíš učinil počátek svých znamení.

Určitým znamením je již jeho samotná účast na svatbě. Ježíši nic lidského není cizí. Rád se poveselí. My, jeho následovníci z toho můžeme vyčíst, že křesťanství nemá být nějaká pošmourná, bezpodmínečně vážná záležitost. Znamená ano životní radosti, užívání všeho dobrého. Křesťané by také měli umět rozdávat radost a naději kolem sebe.Podle Marka Váchy mají být faráři odborníci na radost ze života.

Teď však hrozí, že radostná oslava uzavření manželství skončí poněkud trapně. Došlo totiž víno. Co teď? Nakonec pomohl Ježíš tím, že proměnil vodu ve výborné víno. Proč máme v evangeliu zachycenou tuto událost. Protože byl Ježíš divotvůrce? To ne. Tato událost je opět znamením. Za každým takovým znamením se skrývá zvěst, zpráva.

Svatba, kde došlo víno, nám může symbolizovat například život člověka, kterému došla životní energie, láska, vědomí smyslu. Něco došlo anebo tu třeba nikdy nic nebylo. Musí zde dojít k debaklu, k blamáži jako na svatbě bez vína? Ne, nemusí. V situaci prázdnoty, vyprahlosti, kdy nevíme kudy kam, nám Bůh zjevený v Ježíši Kristu chce darovat novou energii, novou motivaci, novou radost, nová řešení, na která bychom sami nepřišli. Dokonce zjistíme, že to, co nám bylo darováno z Božích zdrojů, když už jsme třeba vyčerpali ty vlastní je ještě lepší, než to co jsme měli před tím. Často tehdy, když jsme na dně, kdy nevíme, jak dál, můžeme prožít velikost Boží lásky. Je to zřejmě tak, že musíme nejprve poznat vlastní nemohoucnost, v životě prožít pády a zklamání, abychom poznali nesamozřejmost všeho, co bylo dáno, dokázali se z toho radovat, byli vděční, dokázali čerpat z Božích zdrojů.

Stvořitel sám nejlépe ví, co je pro nás dobré. Záleží na nás, čím bude náš život naplněn, jak bude působit na lidi kolem nás. Bude to něco jako trpké, podřadné krabicové víno, z kterého bolí hlava? Nebo necháme našeho stvořitele, aby našim životům dal účinky ušlechtilého, lahodného vína, které uzdravuje a dává lidi dohromady, vytváří přátelskou pohodu? Necháme ho, aby to učinil třeba i tím, že nás provede utrpením a bolestí?

Další oblastí do které míří zvěst znamení, které Pán Ježíš učinil na svatbě v Káně Galilejské je samo tehdejší náboženství. Voda, kterou Ježíš naplnil ony kamenné nádoby, symbolizuje Ducha svatého, Boží přítomnost. Kamenné nádoby připomínají rituální očišťování. Byla to nepříjemná povinnost umýt se, kdykoli přijdu z trhu, nebo když se člověk setkal s pohanem. Stejně tak bylo pro mnoho tehdejších lidí jejich náboženství jen vnější formou bez obsahu, nepříjemnou komplikující skutečností.

Tím, že Ježíš naplňuje nádoby, symbolizuje tím své poslání – Chce dát židovskému náboženství vnitřní obsah. Už ne vynucené plnění příkazů, ale radostná vděčnost Bohu za jeho milost. Mluvíme zde o židovství. Ale v každém náboženství, včetně křesťanství hrozí nebezpečí, že se zbožnost stane vnější bezobsažnou formou. Naše zbožnost víra má smysl tehdy, pokud je prostředkem k láskyplnému životu s našimi bližními, k odpuštění, k životu naplněnému přes vše, co nás potkává radostí a vděčností.

Ještě do jiné oblasti míří zvěst tohoto znamení. Maria naznačuje Ježíši, že je potřeba něco udělat. Dělá to prostě, jednoduše. Tak i my můžeme prostě a jednoduše Ježíši přednášet, co máme na srdci a neznepokojovat se. Ježíš své matce Marii na její náznak toho, že by měl svatebčanům pomoci, odpovídá velice podivně: „Co to ode mne žádáš! Ještě nepřišla má hodina." Jakoby říkal: „ Už teď mám ukázat, kdo jsem. Nebude to špatně pochopeno?“ Co míní Ježíš onou hodinou, která má přijít. Není to nic menšího než hodina jeho zmrtvýchvstání. Na této svatbě došlo víno. Zázračným zásahem však Ježíš opatřil víno mnohem lepší. Svatba v Káně se konala třetího dne. I Ježíš vstal podle svědectví evangelia třetího dne. Při svém zmrtvýchvstání došel Ježíš na konec svých pozemských možností. Skončil jeho přirozený lidský život, aby mohl začít život nový, mnohem lepší.

I my jdeme cestou, kterou již Pán Ježíš před námi prošel. I nám je zaslíbeno, že na konci svého života přejdeme do života nového lepšího, v plném společenství s naším nebeským Otcem. Náš život bude proměněn. Tato událost je v Písmu svatém nazývána také svatební hostinou. Až sem míří zvěst o svatbě v Káně galilejské. My nyní můžeme skrze ztišení, společenství Ducha svatého zažívat v závdavku ono budoucí naplnění Božích zaslíbení. Nechávejme tedy našeho Pána, aby naplnil naše životy tak, aby z nich mohla prýštit občerstvující radost a láska pro lidi kolem nás.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | sobota 19.1.2019 23:49 | karma článku: 8.72 | přečteno: 243x

Další články blogera

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.96 | Přečteno: 129 | Diskuse

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma článku: 6.67 | Přečteno: 201 | Diskuse

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 161 | Diskuse

Marek Ryšánek

Odkud byla Ježíšova moc? Boj s démony v nás.

V dnešním evangelijním čtení jsme slyšeli o tom, že Ježíš vešel do synagogy v Kafarnau. A lidé žasnou. Tento vlastně ještě mladý muž, syn tesařův, učí jako ten, kdo má moc.

29.1.2024 v 18:48 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 372 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 5.51 | Přečteno: 77 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 195 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 197 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.96 | Přečteno: 129 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.09 | Přečteno: 191 | Diskuse
Počet článků 249 Celková karma 7.13 Průměrná čtenost 286

Bývalý farář, který se snaží dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...