Boží trojice -pozvání k následování.

21. 06. 2019 15:00:59
Nedávno jsem četl v jedné knize jeden důležitý citát, který je klíčový pro veškerý duchovní život, pro naši víru v Boha: „Pokud si myslíš, že jsi něco opravdu pochopil, buď si jistý, že to určitě není Bůh.“

Kázání na 16. 6. 2019

Biblická čtení: Přísloví 8,1–3.22–31; Římanům 1,1–6; Jan 16,12–15

Nedávno jsem četl v jedné knize jeden důležitý citát, který je klíčový pro veškerý duchovní život, pro naši víru v Boha: „Pokud si myslíš, že jsi něco opravdu pochopil, buď si jistý, že to určitě není Bůh.“Často říkám dětem v náboženství, že Boha můžeme do konce života poznávat. Přirovnal jsem to k stálému dobrodružství. To je také účel druhého přikázání v desateru: „Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho, co je nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách pod zemí.“ Žít s tím, koho, nebo co nazýváme Bohem, totiž znamená poznávat realitu, svět kolem sebe, podstatu a význam života a vlastně poznávat sebe samého. Kdo se zabydlí ve svých představách, obrazech, myšlenkových schématech, ten je velmi spoutaný, ochuzen, nesvobodný. Lidé zabydlení ve svých omezených představách o Bohu nejsou schopni tolerovat odlišné názory, pohledy. Ty jsou často pouze pohledem z jiné strany, nebo na jinou část Boží pravdy. To vede potom k naprosto zbytečným sporům, hádkám. Nejtragičtější na těchto skutečnostech je to, jak negativně ovlivňují životy rodin, společenství a národů.

I Ježíš říká svým učedníkům: „Ještě mnoho jiného bych vám měl povědět, ale nyní byste to neunesli.“ Je to tak, že můžeme o něčem mnohokrát slyšet mluvit. Pokud to ale sami neprožijeme, není nám to nic platné. Mnohem víc to platí v životě s Bohem. Boha nikdy nepoznáme, když o něm budeme číst, mluvit, diskutovat. Bůh se nám zjevuje, když s ním žijeme, když nasloucháme v tichu tichému hlasu jeho Ducha. Tak můžeme s Bohem prožít i situace a problémy, kterým nerozumíme, které se nedají vysvětlit. Bůh nám tak ukazuje, že je s námi, provází nás. Je to zkušenost nesdělitelná, kterou je potřeba prožít.

Zkušenost života s Bohem, ono naslouchání hlasu Ducha nás má přivést do všeliké pravdy. Nemyslí se tím samozřejmě to, že bychom chápali vše, všemu rozuměli. Jde spíše o to, že nám Duch Boží ukáže, jaký ke všem věcem v našem životě máme mít postoj. Uvedení do veškeré pravdy – pod tím si také můžeme představit to, že poznáme, že Bůh je vlastně tajemstvím, které přesahuje naše smýšlení.

Důležitý faktor při poznávání Boha je i to, co nám sděluje název dnešní neděle. Dnes je neděle trojiční. Bůh se zjevil v Ježíši Kristu. Jedinečný vztah Ježíše z Nazareta k Bohu nám ukázal kdo je Bůh, ukázal cestu ke skutečnému, smysluplnému životu. Ano, mluvil jsem před chvíli o tom, že je potřeba naslouchat tichému hlasu Ducha svatého. Ale pokud mu nasloucháme správně, pokud nás má Duch svatý opravdu učit, vede nás zákonitě a nutně do vztahu s našimi bližními. Dosti vyostřeně, důrazně je to formulováno v prvním listu Janově: Řekne-li někdo: „Já miluji Boha", a přitom nenávidí svého bratra, je lhář. Kdo nemiluje svého bratra, kterého vidí, nemůže milovat Boha, kterého nevidí. A tak máme od něho toto přikázání: Kdo miluje Boha, ať miluje i svého bratra.“ Známá je Ježíšova věta z dvacáté páté kapitoly Matoušova evangelia - „Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili.“

Vzpomínám si na jedinečnou knihu „ Prorok“ od libanonského křesťanského básníka Chalíla Džibrána. Ten v oddíle o víře píše: „Kdo může oddělit víru od svého konání nebo od svého povolání?“ A na jiném místě: A k tomu, abyste poznali Boha, nemusíte umět řešit hádanky. Raději se rozhlédněte kolem sebe a uvidíte, jak si hraje s vašimi dětmi.“

Sestry a bratři, Bůh, jak už jsem říkal, je hlubokým tajemstvím, ze kterého nás jímá závrať. Trojiční učení, které vyznává církev, nám chce říci – samotnou podstatou Boha je vztah, láska. Učení o trojici není popisem Boha. Je to spíše pozvání k následování. Bůh je mezi námi přítomen. A Bůh je přítomen, někdo říká Bůh se děje tam, kde se lidé v lásce potkávají.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | pátek 21.6.2019 15:00 | karma článku: 9.58 | přečteno: 173x

Další články blogera

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.96 | Přečteno: 129 | Diskuse

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma článku: 6.67 | Přečteno: 201 | Diskuse

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 161 | Diskuse

Marek Ryšánek

Odkud byla Ježíšova moc? Boj s démony v nás.

V dnešním evangelijním čtení jsme slyšeli o tom, že Ježíš vešel do synagogy v Kafarnau. A lidé žasnou. Tento vlastně ještě mladý muž, syn tesařův, učí jako ten, kdo má moc.

29.1.2024 v 18:48 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 372 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 5.97 | Přečteno: 90 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 14.47 | Přečteno: 197 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 197 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.96 | Přečteno: 129 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.09 | Přečteno: 191 | Diskuse
Počet článků 249 Celková karma 7.13 Průměrná čtenost 286

Bývalý farář, který se snaží dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...