Snímá hřích světa? Ale jak vlastně?

Co to znamená ono slovo hřích? Mluví se tady o hříchu v jednotném čísle. Hřích, to je minutí se cílem. Znamená to zaměřit svůj život špatným směrem. V podání biblických příběhů jde hlavně o hledání uspokojení v nevhodn

Kázání na 19. 1. 2020

Biblická čtení: Izajáš 49, 3.5 – 6; 1. Korintským 1, 1 – 9; Jan 1, 29 - 42

 

v kazatelském plánu je na předcházející neděli, první po zjevení Páně, určen oddíl o křtu Páně. V příslušném evangelijním oddíle čteme o tom, jak Ježíš učinil gesto pokory. Zařadil se mezi zástup kajícníků a nechal se od Jana pokřtít. Učinil i to i přes to, že věděl, že je Božím vyvoleným. Dle podání evangelia se k tomuto jeho gestu pokory Bůh přiznal. Evangelista Matouš to vyjadřuje obrazem. Boží Duch sestoupil jako holubice na Ježíše. A obraz doprovází hlas „ Toto je můj milovaný syn, jehož jsem si vyvolil.“

A evangelijní oddíl, určený na druhou neděli po zjevení na tento obraz navazuje. Jan označuje Ježíše jako toho, kdo snímá hřích světa a křtí duchem svatým. Tyto dva pojmy mají velice úzkou souvislost s tím, co ukazuje obraz o Ježíšově křtu.

Křtění duchem má spojitost se snímáním hříchu. Co to znamená ono slovo hřích? Mluví se tady o hříchu v jednotném čísle. Hřích, to je minutí se cílem. Znamená to zaměřit svůj život špatným směrem. V podání biblických příběhů jde hlavně o hledání uspokojení v nevhodných zdrojích. Myslíme si, že musíme něco získat, dosáhnout, vydělat. A až potom budeme šťastní, potom teprve někým budeme. A do těchto představ přichází Ježíš. On toto špatné směřování, tento hřích snímá. Předpokladem k tomu, aby to mohl učinit, je to, že sám ví, kým je. Je milovaným Božím synem. Proto, že ví, kým je, ví, že život je nezasloužený dar, může svůj život dát. A tak ten jeho život nepřijde nazmar. A nám chce sdělit – Nebojte se, nestrachujte se. Radujte se z toho, že jste milované Boží děti. Někým jste, bez toho, aby jste se snažili někým být. Byli jste obdarováni milostí za milostí. Sám život je veliký dar. Byl vám darován, aby jste sami obdarovávali.

Z poznání této skutečnosti plyne to, co je zde nazváno křtění duchem. To je podstatou zvěsti letnic. Tehdy Ježíšovi učedníci poznali jeden nebetyčný kontrast. Oni Ježíše vůbec nepochopili. Když jim říkal, že bude trpět, hádali se, kdo z nich je největší. Chtěli být ministry v jeho vládě. Potom Ježíše opustili, zapřeli. Ano učedníci naprosto selhali. Padesát dní po velikonocích jim to naplno došlo, docvaklo. Vždyť my jsme úplně selhali. A považte, Ježíš se na nás nezlobí, odpouští nám, miluje nás. A co víc, on s námi stále počítá! To jsou letnice, to vyjadřuje onen vichr z nebe, plameny. To se v životě člověka křesťana znova a znova opakuje. Znova a znova Bůh vylévá svého ducha. Znova a znova poznáváme onen nebetyčný kontrast. Znova a znova jsme konfrontováni s velikostí svého sobectví, sebestřednosti, malosti a omylnosti. Znova a znova je nám to dáno do kontrastu s poznáním hloubky, velikosti a nepodmíněnosti Boží milosti a lásky. Poznáváme, co vše je nám v životě dáno. A to s člověkem otřese. To z něj sejme onu snahu jít cestou hříchu – tedy sobectví, lpění. Tak onen Beránek Boží snímá hřích světa. Tak nám snímá šupiny z očí, abychom nebyli zaslepeni pozlátkem tohoto světa. Potom nám může být jedno, kým jsem v očích tohoto světa. Nemusí nám vadit, že nenaplňujeme očekávání lidí kolem nás. Naším zdrojem uspokojení, nezávislým na všem je poznání nepodmíněné Boží lásky. Jsme tím velice zahanbeni, jsme tak ale úžasně svobodní.

Ježíš na konci dnešního oddílu na otázku „kde bydlíš“, odpovídá „ pojďte a uvidíte“. Pojďte a uvidíte, jak velikou svobodu vám Kristus vydobyl, když svojí obětí, kterou byl celý jeho život, nám ukázal nevyčerpatelnou, nepodmíněnou Boží lásku. Tak sňal náš hřích, ukázal nám cestu, jak zaměření našeho života vedoucí k závislosti, nesvobodě a zklamání změnit. Pojďte na cestu následování, je to cesta dobrodružná, někdy vede v temnotách. Je to cesta, na které nás velikost Boží lásky znova a znova zbavuje slov.

A nebojte se. Jak píše apoštol Pavel do Korintu:"On vám bude oporou až do konce, abyste v onen den našeho Pána Ježíše Krista nebyli obviněni.

"Věrný je Bůh, který vás povolal do společenství se svým Synem, naším Pánem Ježíšem Kristem.“

Amen

 

 

 

Autor: Marek Ryšánek | neděle 26.1.2020 22:05 | karma článku: 8,24 | přečteno: 238x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik