Svatodušní neděle - stvoření nového života.

31. 05. 2020 23:38:17
Jsou to už více jak dva tisíce let co se neděli co neděli shromažďuje křesťanská církev. Nebylo by to asi možné, kdyby si měla připomínat jen památku jednoho pozoruhodně moudrého palestinského tesaře

Kázání na 31. 5. 2020

Biblická čtení: Skutky 2, 1-11; 1. Korintským 12, 3b-13; Jan 20, 19-23

Jsou to už více jak dva tisíce let co se neděli co neděli shromažďuje křesťanská církev. Nebylo by to asi možné, kdyby si měla připomínat jen památku jednoho pozoruhodně moudrého palestinského tesaře, který by za vlády císaře Tiberia popraven. Kdyby tomu bylo tak, možná, že by si lidé četli jeho myšlenky. Byl by jen jedním z dalších židovských rabínů, které zná jen pár zasvěcených a nebo také vůbec nikdo.

Církev však tohoto člověka vyznává jako svého Pána, který byl vzkříšen, modlí se k němu, vzývá jej. Během těch dlouhých dvou tisíciletí se totiž dělo a děje to, co popisuje i náš dnešní oddíl.

Už před svojí smrtí Pán Ježíš slíbil učedníkům, že je nenechá osiřelé, že k nim přijde. A tento svůj slib splnil. Plní jej i dnes. V našich shromážděních je Bůh zjevený v Kristu tajemně přítomen. Je to jeho přítomnost v Duchu svatém, co nás nutí v neděli vstát a jít do shromáždění.

Tehdy, v den svého vzkříšení, Pán Ježíš vstoupil ke strachem zmítaným učedníkům skrze zavřené dveře. Zmínka o zavřených dveřích nám naznačuje nejen to, že měl nadpřirozené schopnosti. Mnohem více je to symbolické vyjádření skutečnosti, že neexistují žádné překážky, které by nás mohli od Boha zjeveného v Kristu Krista oddělit. Křesťané se mohli ocitnout třeba i v žaláři, v koncentračním táboře, tísněni nepřátelským režimem. Přesto prožívali ono Ježíšovo zaslíbení o tom, že kde se dva nebo tři sejdou ve jménu mém, on bude uprostřed nich. V jeho jménu – tedy tam kde se lidé v lásce setkávají, protože Boží jméno je láska. Všude, kde se schází církev, usiluje o pokoj , lásku, službu a nemísí se do toho ambice, nenávist neodpuštění, je Pán Ježíš uprostřed ní a přináší jí svůj pokoj. I k nám míří onen Ježíšův pozdrav Pokoj vám.

Učedníci se zaradovali, když spatřili Pána. Tentýž Ježíš, který byl ukřižován, teď stojí uprostřed nich. Je to opravdu on. Jeho probodené ruce a bok to potvrzují. Ježíš však neztrácí čas, aby vysvětloval, jak se to stalo, jak je to možné. Znova jim zvěstuje pokoj a posílá je do práce: "Pokoj vám. Jako mne poslal Otec, tak já posílám vás." Když jim poprvé říkal pokoj vám, mělo je to uklidnit, dosvědčit, že se nesetkali s žádným přeludem, přízrakem. Teď jim zmínka o pokoji má naznačit, že se nemají čeho bát, mají následovat Kristova příkladu a být pokračovateli jeho díla zvěstování evangelia o Boží lásce k lidem. Ježíš to zvěstuje učedníkům, kteří ho zapřeli, opustili, nechápali jej, prostě naprosto selhali. Nemusí se bát ani vlastní nedokonalosti, toho, že jsou selhávající, nedokonalí lidé. A to je asi podmínkou pro skutečnou službu. Poznat kontrast svojí naprosté nedokonalosti a neschopnosti a toho, že i přesto s námi Bůh počítá a koná svoje dílo. A poznání veliké milosti, které se nám dostalo a naproti tomu vlastní neschopnosti je i tím, co vede učedníky k tomu, že si rozuměli, jak o tom čteme ve oddíle ze skutků apoštolských.

Aby tohoto poslání učedníci vůbec byli schopni, dechl na ně Kristus svého Ducha. Dechl na ně po té, co prožili naprostý pád a selhání. Teprve tehdy byli připraveni na to být kristovými služebníky. Dechl – to znamená vlastně stvořil. Bůh zjevený v Kristu tak vlastně tvoří nové životy.

A co dává Ježíš učedníkům jako úkol? Vyjadřuje to slovy: Komu odpustíte hříchy, tomu jsou odpuštěny, a komu je neodpustíte, tomu odpuštěny nejsou."

Vypadá to, jakoby církev dostala příliš velké pravomoci. A také se tak v dějinách chovala. Opravdu je to tak, že komu nedáme rozhřešení, tomu nebude odpuštěno? To by to vypadalo.

Správný výklad tohoto verše hledejme spíše v tom, že naše poslání spočívá v tom, že světu ukazujeme na jeho hřích a všem, kteří si přiznají, že i jich se obvinění z hříchu týká, zvěstujeme odpuštění. Bůh nás miluje, proto chce, abychom poznali svůj hřích a mohli přijmout jeho odpuštění, přijmout, že on nenávidí hřích, ale miluje hříšníky. Toto poznání je základem toho, abychom měli sílu s hříchem bojovat.

Dlouho bylo slyšet z kazatelen jen strašení soudem a peklem, to jak jsme neskonale hříšní a odporní a Bůh svatý. Nakonec si lidé spojili Křesťanství právě se soudem. Proto se církev dopouštěla i druhého extrému a mluvila jen o Boží lásce, o tom, jak nás Bůh miluje. Evangelium tím bylo vyprázdněno. Z církve se tím stává sůl, která pozbyla svoji slanost.

Jedině když lidé kolem nás poznají, že jsou hříšní, vzdáleni od toho, jak by měli nebo mohli žít, jedině tehdy mohou přijmout i milost odpuštění. Kdo se o tom nedozví, spočívá stále v klamné sebe spokojenosti.

Není to lehký úkol, který nám náš Pán dává. Usvědčováním světa z hříchu si snadno uděláme nepřátele. Je to však jediná cesta k odpuštění, uzdravení bolavých duší kolem nás, cesta ke svobodě, kdy poznáváme, že vše co máme, nám bylo dáno z milosti. Bude úspěšná jedině, když začneme u sebe a bolestnou zkušenost usvědčení z hříchu ve světle Božího slova se nebudeme bát podstoupit my sami. A svět budeme usvědčovat z hříchu tím, že budeme žít jinak, ne povýšeneckým kázáním. Vždyť to co máme oproti světu navíc není z nás, není to naše zásluha.

Nebojme se však. Kristus, který kvůli nám byl proboden na Kříži je uprostřed nás a chce nám v tomto zápase darovat svůj pokoj plynoucí z vědomí toho, že jsme přijímáni takový, jací jsme

Amen

Autor: Marek Ryšánek | neděle 31.5.2020 23:38 | karma článku: 6.56 | přečteno: 195x

Další články blogera

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 5.00 | Přečteno: 133 | Diskuse

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma článku: 6.68 | Přečteno: 202 | Diskuse

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma článku: 6.43 | Přečteno: 162 | Diskuse

Marek Ryšánek

Odkud byla Ježíšova moc? Boj s démony v nás.

V dnešním evangelijním čtení jsme slyšeli o tom, že Ježíš vešel do synagogy v Kafarnau. A lidé žasnou. Tento vlastně ještě mladý muž, syn tesařův, učí jako ten, kdo má moc.

29.1.2024 v 18:48 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 373 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 9.79 | Přečteno: 145 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.89 | Přečteno: 154 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.27 | Přečteno: 205 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 199 | Diskuse
Počet článků 249 Celková karma 7.15 Průměrná čtenost 286

Bývalý farář, který se snaží dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...