Všem je nám to dáno a nevíme o tom.

když by dnešní evangelijní podobenství četl člověk, který nezná podstatu křesťanství, zdálo by se mu nepochopitelné a nelogické. Jako by převracelo na hlavu veškeré principy spravedlivé odměny.

Kázání na 20. 9. 2020

 

 

Biblická čtení:  Jonáš 3, 10-4, 11; Filipským 1, 21-30, Matouš 20, 1 – 16

 

 

když by dnešní evangelijní podobenství četl člověk, který nezná podstatu křesťanství, zdálo by se mu nepochopitelné a nelogické. Jako by převracelo na hlavu veškeré principy spravedlivé odměny. Jak může někdo platit stejnou odměnu za jednu nebo dvanáct hodin práce? Jeví se to jako až k absurditě dovedené rovnostářství. Nemají z toho potom prospěch nejrůznější lenoši a povaleči?

Abychom předešli takovýmto nedorozuměním, je třeba všimnout si už úvodní věty. V ní Pán Ježíš předesílá, že toto podobenství má přiblížit poměry v království nebeském. To znamená, že toto podobenství má ukázat, jak se uskutečňuje Boží přítomnost v našich životech. Bůh s námi naštěstí jedná podle poněkud jiných měřítek, než společnost kolem nás.

Najímání dělníků, nebo bychom mohli říci nádeníků, o jakém hovoří toto podobenství, bylo v tehdejší Palestině běžné. Podobně jako dnes u nás, vyskytovala se tehdy v Palestině velká nezaměstnanost. Nikdo však tehdejším nezaměstnaným nevyplácel podporu. Byli většinou odkázáni na příležitostné práce, které často netrvali déle jak jeden den. Jeden denár byla běžná mzda nádeníka. Podle Mojžíšova zákona byl zaměstnavatel povinen ji vždy večer vyplatit, aby nádeník měl z čeho žít.

Majitel vinice vyplácí denár bez rozdílu všem dělníkům. Nebere ohled na to kolik, kdo vydělal. Každý nádeník potřebuje určitou sumu peněz k tomu, aby měl z čeho žít, než si najde další zaměstnání. Tehdejší zaměstnavatel se tak ujímá i těch, kteří chtěli pracovat, ale nemohli, protože si je nikdo včas nenajal. Možná, že nevypadali tak silní a výkonní, možná, že je ti silnější zatlačili někam do kouta. Reptání těch, kdo pracovali celý den, je ale lidsky pochopitelné.

Kdo trochu více četl Bibli, ví, že vinice je často vyjadřovacím prostředkem pro dílo Boží. Všichni křesťané by se měli podílet při práci na vinici Páně, což znamená nesení světla evangelia, radostné zvěsti lásce Boží tomuto světu slovy a skutky. Nikdo se nemůže stát skutečným křesťanem, spolupracovníkem na tomto díle, dokud ho Pán sám nepovolá k následování. To vyjadřuje ono najímání dělníků. Nikdo nemůže opravdu dobře pracovat na vinici Páně, pokud není Hospodinem povolán. A to co potom křesťané dělají pro Boha, není z nich. Apoštol Pavel píše v listu do Efezu:Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit. Jsme přece jeho dílo, v Kristu Ježíši stvořeni k tomu, abychom konali dobré skutky, které nám Bůh připravil“ . A ono to, jak často říkám, platí obecně. Časem každý člověk, snažící se o duchovní přístup k životu v každé opravdové duchovní tradici  poznává, že vše co má je, vše dobré, smysluplné je nezasloužený dar.

Pokud to co děláme, není naší zásluhou, pokud to má počátek v Božím obdarování, je pošetilé snažit se dosáhnout tímto způsobem. Poznáváme, že od počátku jsme milované přijímané Boží děti. A podstatou spasení není to, že někdy budeme v nebi a nebudeme v pekle. Podstatou spasení je to, že člověk je přijímán a milován Bohem takový jaký je a je svobodný.  Bůh daruje každému to, co potřebuje. On přeje každému stejně, není u něho nikdo, koho by si povolal raději, komu by dal přednost. Nelze si u něj vydobýt nějaké výsadnější postavení, než mají ostatní lidé. Nerozhodují u něj žádné náboženské výkony, kterými bychom chtěli oslnit. Pokud chce člověk se více otevírat Bohu, on do jeho života vstoupí. Chce mu více a více žehnat. A to třeba i tím, že ho provede zkouškami a utrpením a tím ho naučí něčemu, co by jinak nepoznal. Takových zkušeností si člověk nejvíc cení, i když je už víckrát nechce prožít.

Na jednu stranu je pro nás skutečnost nepodmíněné Boží milosti poněkud nepříjemná. Chtěli bychom, aby nám někdo plácal po rameně a říkal, jak jsme skvělí. To je přirozená lidská tužba. K tomu je však nutno poznamenat, že snaha prosadit se za každou cenu, i na úkor druhých přiváděla a přivádí lidstvo do mnohých nesnází.

Opravdu zralý a moudrý člověk ocení tu skutečnost, že život z Boží milosti, umožňuje Boží přijetí, bez ohledu na to, jestli se nám daří nebo ne, jestli podáváme výkony požadované okolím nebo ne. Tak jako byli dělníci, kteří pracovali pouhou hodinu hospodáři vděční a určitě pro tohoto hospodáře rádi a dobře pracovali, tak je Bohu vděčný i člověk, který se setká s odpouštějící Boží milostí. A tato vděčnost ho vede k lepšímu způsobu života, než snaha po výkonech. Člověk tak ve vědomí bezpečí Božího přijetí se snaží, aby to co dostal, nebylo zmarněno

Ve vztahu k Bohu je důležité přijmout jeho dobrotu k lidem a také Boží přízeň zvěstovat a přát ostatním. Amen

 

 

Autor: Marek Ryšánek | neděle 20.9.2020 20:51 | karma článku: 6,60 | přečteno: 221x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,79 | Přečteno: 225x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik