Není pastýř jako pastýř !

První část dnešního evangelijního čtení se odehrává v pustině. Ježíš tam odjíždí s učedníky, aby si odpočinul a probral s nimi po jejich návratu, co všechno prožili. Ale i tam za ním lidé přišli. Ježíš je neodhání.  Je tu pro ně.

Kázání na 18. 7. 2021

Biblická čtení: Jeremjáš 23, 1-6; Efezským 2, 11 - 22; Marek 6, 30-34. 53 - 56

První část dnešního evangelijního čtení se odehrává v pustině. Ježíš tam odjíždí s učedníky, aby si odpočinul a probral s nimi po jejich návratu, co všechno prožili. Ale i tam za ním lidé přišli. Ježíš je neodhání. Není otrávený. Je tady pro lidi. Je mu jich líto a tak je učí. Čteme tam zajímavou větu – bylo mu jich líto, protože byly jak ovce bez pastýře.

Jak dopadá ovce bez pastýře? Ovce na pastvě se sama nenapase. Neví, kudy kam, pokud ji pastýř nevede. Stává se kořistí nejrůznějších dravců. Padá do propastí.

Ten obraz mi souzní s každodenní realitou, se kterou se setkávám. V čem ta podobnost spočívá? Připodobnit lidi k ovcím? To zní téměř urážlivě. V čem je to podobné? Život s námi mává, ze strany na stranu. Potkává nás spousta věcí, se kterými si nevíme rady. A tak mnozí lidé stojí jako bezradné ovce na místě a svůj strach a bezradnost se snaží zaplašit nejrůznějšími prostředky. V bezradnosti, zoufalství, zklamání, strachu z toho co nás čeká, co kolem sebe vidíme, se lidé chytají různých tzv. pastýřů. Je kolem nás spousta nabídek, výzev, lidí, kteří nám slibují, že nám pomohou, přinesou záchranu, vyřeší naše problémy. Někteří to třeba myslí dobře. Také je jim druhých líto. Neuvědomují si vlastní nedokonalost omezenost, skutečné pohnutky pro to, co vlastně dělají a tak padají pod nároky toho, s čím se setkávají. Ničí sebe sama i lidi, kteří jsou jim svěřeni, nebo ty, kteří se k nim v dobré víře přidají.

Pak je další skupina lidí. To jsou skuteční dravci, kteří pod pěknými řečmi skrývají vědomé sobectví, ziskuchtivost, snah zneužít druhé ke svým cílům. Platí ono biblické slovo: po ovoci poznáte je. Právě k takovým lidem míří slovo soudu z knihy proroka Jeremiáše z dnešního starozákonního čtení.

Ano mnozí by chtěli pomáhat a vést druhé lidi a nemají na to. Sami padají. Jiní pod záminkami pomoci, služby slouží sami sobě. A ti, kdo je následují, nakonec zůstanou v problémech.

Jak z toho ven? Každý z nás vidí kolem sebe spoustu lidí, kteří nevědí, kudy kam. Nejdříve my sami musíme se nechat vést. Je potřeba si přiznat, že nevíme kudy kam, že jsme na tom v mnoha ohledech jako ty dezorientované ovce. Musíme vyznat tomu, kdo nás nejlépe zná, našemu stvořiteli, jak na tom jsme, svoji bezradnost. Ježíš, který nám Boha jedinečným způsobem přiblížil, často odcházel do pustiny. Tak i nás Duch Boží bude vodit často do samoty, abychom se mohli ztišit. Ukáže nám, že přes všechen ruch světa kolem nás žijeme v pustině, která žízní po radosti, vděčnosti, smysluplnosti. Je potřeba, abychom Boha zjeveného v Ježíši Kristu skutečně následovali, snažili se s ním v tichu setkávat. On nás bude vyučovat. Jinak dopadneme jako ti lidé, kteří v novozákonní době se halasně hlásili k příslušnosti k Bohem vyvolenému národu, ale Boha ve skutečnosti neznali. A tak se lidé, kteří měli následovat Boha, který je milosrdný, dlouho shovívající, který sám je láska se stali naopak lidmi nelítostnými a tvrdými. My ale čteme o tom, že Ježíši bylo líto oněch lidí, kteří za ním přišli, i když byl unavený a potřeboval si odpočinout.

To je další aspekt toho, jak poznat ty, kteří se skutečně setkávají se skutečným Bohem a rozeznat je od těch, kteří si svojí vlastní zbožností pouze pěstují svoji náboženskou reputaci, vědomí výlučnosti. Je jim druhých líto, soucítí s nimi. Nesníží se k nenávistným odsudkům na adresu jinak smýšlejících, slabých, chudých, uprchlíků. Šířit nenávist, a zaštiťovat se při tom Bohem je tragický omyl. Jednou jsem četl dobré kritérium k posouzení pravosti a velikosti víry: „ Někteří lidé mají zatím tak malou víru, že nenávidí. Nemají ji tak velkou aby milovali.“ Velkým problémem bývá i to, když se někdo ve službě Bohu nechává pohltit všemi povinnostmi a činnostmi a na samotné společenství s Bohem potom nemá čas.

Ježíš byl proměněn prodléváním v Boží přítomnosti v modlitbě v samotě často v pustině. Snad i proto můžeme číst, že lidé k němu přinášeli nemocné, a kdo se ho dotkl, byl uzdraven. Tak i my, když se necháme Bohem vést a přetvořit budeme moct zažívat něco podobného. Ostatní lidé se totiž mohou při setkání s naším způsobem života, přetvořeným Boží přítomností setkat s uzdravujícím Božím dotekem. To je základ. Bez toho můžeme dělat, co chceme, vytvářet jaké chceme strategie, investovat jaké chceme peníze a bude to vše nadarmo.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Ryšánek | neděle 18.7.2021 16:08 | karma článku: 7,09 | přečteno: 252x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 0 | Přečteno: 40x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 231x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 252
  • Celková karma 5,78
  • Průměrná čtenost 284x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik