O různých králích - poslední neděle církevního roku

... různé tradice mají pro tuto neděli různé názvy. Ale tyto důrazy se dají spojit. Všechny mají na mysli to, abychom si na konci životního období připomenuli co je nejdůležitější, co opravdu přetrvá.

Kázání na 21. 11. 2021

 

Biblická čtení: Daniel 7, 9 - 10. 13 – 14; Jan 18, 33 - 37

 

 

Církevní rok dospěl do svého konce. Příští nedělí začíná advent. Dnešní neděle má v různých tradicích odlišné názvy. V reformačních církvích je to neděle bible či v luterských církvích neděle věčnosti. V Katolické tradici se slaví svátek Krista krále. Dnešní evangelijní text připadá na dnešní neděli v tzv. Ekumenickém lekcionáři.

Jak už jsem řekl, různé tradice mají pro tuto neděli různé názvy. Ale tyto důrazy se dají spojit. Všechny mají na mysli to, abychom si na konci životního období připomenuli co je nejdůležitější, co opravdu přetrvá.

V dnešním textu z Janova evangelia čteme o tom, že Ježíš souhlasně odpovídá na Pilátovu otázku, zda je král. Ano je. Ale jeho království není z tohoto světa. Jak tomu rozumět? Není z onoho řádu světa, který v lidské společnosti převládá. V tomto řádu vládnou většinou lidé, kteří mají na mysli svoji vlastní slávu, prospěch moc. V Ježíšově příběhu, v Ježíši  samém, se zjevil, sdělil lidstvu svoji podstatu jiný král. Je to onen věkovitý, sám Hospodin, jak ho popisuje dnešního čtení z proroka Daniele. V tomto textu židé po té, co jejich zemí prošli různí dobyvatelé a říše vyznávají všemu navzdory víru ve panovníka Hospodina stvořitele. A nový zákon a sám Ježíš na tuto scénu odkazuje tím, že sám sebe nazývá syn člověka. Syn člověka, tajemná postava, které byla dána vladařská moc, sláva a království.

On náš Pán je králem úplně jiným, než jak si to běžně představujeme. Bůh, který se zjevil v Ježíši není a nechce být žádným imperátorem, který by všem naháněl hrůzu. Ježíš je králem, který se stal služebníkem všech. Na rozdíl od všech panovníků nechce přemoci lidi strachem, silou. Ne, on chce přemáhat, získávat své následovníky láskou. A to je jediný prostředek, kterým mají jeho následovníci získávat a přesvědčovat další. Mezi ním a všemi těmi, kdo se ucházejí o vládu nad lidmi je jeden podstatný rozdíl. Různí vládcové hledají svoji slávu a moc. Králi, stvořiteli jde cele o náš prospěch. On je dárcem života a mi jeho dětmi. Dokonce je to tak, že on sám je v listu Janově nazýván láskou.

Lidé v Ježíšově době čekali mesiáše, krále, který všechny nepřátele přemůže, nastane ráj na zemi. No kdo by si to nepřál. I Ježíšovi učedníci chtěli vlastně být ministry v Ježíšově vládě. Takovýchto mesiášů, či lži mesiášů se vyskytlo povícero a nikdy to nedopadlo dobře. Bůh zjevený v Kristu takto nejedná. Je v tomto světě skrytý. Jako jeho následovníci ale můžeme vědět a poznávat, že nám dává vítězit nad jinými nepřáteli. Pokud mu svěříme svůj život, může nám pomáhat vítězit nad tím, co ničí náš život, čím ubližujeme sami sobě a ostatním lidem. Ukazuje nám, co nás chce zotročit a dává nám sílu a moudrost, abychom to opustili. To je nesmírně důležité pro naše životy v manželství rodině, vztazích. Nakonec zjišťujeme, že přese všechno úsilí je to on a jeho milost, co nám pomáhá, co nás nese, co je jedinou skutečnou jistotou našich životů. Nemáme nic, co bychom nedostali. Mnozí lidé se tak zbavili různých závislostí na drogách, na alkoholu.

Ježíš přišel, aby vydal svědectví o pravdě. Kvůli tomu byl popraven, skončil jako nejhorší zločinec. Ano svět kolem nás se poznání pravdy, skutečné pravdy brání. Lidé si myslí, že tím uniknou nepříjemnostem života, že zvítězí. Ano je to ale jen dočasné vítězství. Nepravda, zlo, pokrytectví, sebestřednost, to vše může na čas vítězit. Má to ale sebedestrukční charakter. A jeho vítězství je počátkem jeho porážky.

Tuto skutečnost často poznáváme až tehdy, když přijdou životní zvraty a pády. A vlastně i celé biblické svědectví o tom, kdo je Bůh, co je podstatou života a světa vzniklo po té, co autoři byli vystaveni otřesům všech hodnot, ve které doufali.

Když člověk stojí na konci své životní cesty, zjišťuje, že to, co mělo skutečný význam, co přineslo něco smysluplného jemu a jeho blízkým jsou hodnoty evangelia. Tak se naplňuje to, co chce církev sdělit tím, že věří v poslední soud. Pohřbíval jsem jako farář mnohé lidi. Ale když mi pozůstalí přinesli životopis, vždy tam bylo, že zesnulý žil nesobeckým obětavým životem pro druhé. Nikdy se tam nemluvilo o tom, jak byl bohatý, jaký měl úspěch u opačného pohlaví, kolik lidí porazil, na koho vyzrál .

Ti, kdo následují Kristova příkladu, se ocitají v nejrůznějších svízelích, nebezpečích. Ta Boží skrytost se nám zdá často až přílišná. Tolik je toho, co nás chce Boží cesty cesty chce odvrátit.

Doptávejte se na Boha, který se zjevil v Ježíši Kristu. Mluvte s ním. On je ten, který chce učinit, aby ve vašich životech vládla láska, pokoj, porozumění všemu navzdory. Abychom z té jeho cesty, která je cestou skutečného života nesešli a nebo se na ni vraceli.

Amen

 

 

 

Autor: Marek Ryšánek | neděle 21.11.2021 16:51 | karma článku: 9,06 | přečteno: 348x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik