Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jan Hus na koncilu trval na doslovném a dogmatickém učení evangelia. U koncilu se nedokázal obhájit, odmítal vypovídat a prohlašoval, že jej může soudit jenom Ježíš Kristus. Chtěl zemřít, protože veřil tomu, že po smrti se setká s Ježíšem a ten je oprávněn soudit. Z uvedeného důvodu odmítal přímo luxusní podmínky odvolání.

0 0
možnosti
Foto

V roce 831 všechna česká a moravská knížata přijímají křest a tím se přihlásili k západní kultuře. Kníže Rastislav se chtěl vymanit z Franckého vlivu a z vlivu papeže a obrátil se na byzanského císaře a ten v roce 863 posílá Konstantina a Metoděje a kdyby se jejich učení udrželo nepatřilo bychom ne západ, ale na výcho a u nás by zvítězila byzanská kultura. Možná bychom byli součástí Ruska.

0 0
možnosti
MP

To je příliš zjednodušené. Tehdy ještě nedošlo k velkému schizmatu mezi katolickou a pravoslavnou církví. Cyril s Metodějem jedou před cestou k nám pro svolení k papeži. A k témuž papeži utíkají Metodějovi žáci poté, co je uvězněn na popud franckých kněží. Kdyby nám věrozvěsti nevytvořili písmo a staroslověnskou liturgii, byl by řezenský křest jen politickým, ne vědomě duchovním aktem. Z jakých knih četl sv. Václav snad nemusím ani psát :-).

0 0
možnosti
RP

R^R^Hodně povzbuzující...

1 0
možnosti
  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik