Kam nás vedou mudrci od východu?

v dnešním evangelijním příběhu čteme o mudrcích od východu. Tradice je ztotožnila s králi. Podle těch darů stanovila jejich počet na tři.Tito moudří lidé mi připomínají mnohé dnešní lidi. Mohli bychom je nazvat hledající. 

Kázání na 6. ledna 2019

Biblická čtení: Izajáš 60, 1 - 6; Efezským 3, 1 - 12; Matouš 2, 1 - 12

 

            v dnešním evangelijním příběhu čteme o mudrcích od východu. Tradice je ztotožnila s králi. Podle těch darů stanovila jejich počet na tři.

Tito moudří lidé mi připomínají mnohé dnešní lidi. Mohli bychom je nazvat hledající. Přemýšlejí, studují. Zabývají se astrologií, meditací. Když si zajdete do knihkupectví ležícího nejblíže modlitebně, ve které se konají naše bohoslužby, najdete tam tři velké regály. Dva se jmenují duchovní literatura. V nich jsou spisy o esoterice, východních náboženstvích, astrologii a všem možném z duchovní oblasti. Pak je tam jeden regál. Ten se jmenuje náboženství. V něm je křesťanská literatura. Málo lidí kolem nás je ateistů. Je spousta duchovně hledajících lidí.

            No a stejně jako ti mudrci i oni přicházejí do společenství církve. A tito lidé a jejich zvídavé otázky přinášejí znepokojení. Přemýšlející lidé vždy přinášeli znepokojení. Jednak u mocných, stejně jako mudrci u Heroda. Ukazovali totiž na jejich pokrytectví, mocichtivosti zkaženost. Mocní tohoto světa velice rádi do svých plánů vždycky zapřahali i náboženství.

            Znepokojil se i Jeruzalém. Hrozí mocenský spor. Lidé v Jeruzalémě se mohli i znepokojit z jiného důvodu. Jakože mesiáše, krále hledají z jejich pohledu nečistí pohané. Jak to, že na to nepřišli oni - příslušníci vyvoleného národa. Je jim to nanejvýš podezřelé a nepříjemné. Vidíme tady na jedné straně lidi znalé Písma, věřící ve své vyvolení, kterým ale leccos uchází. Znají je téměř nazpaměť. Neznají ale jeho smysl. Na druhé straně lidi, kteří upřímně, s otevřeným srdcem a myslí hledají. A ti mesiáše najdou. Mesiáše, krále, který je natolik odlišný od představ oněch náboženských expertů.

            A tak stejně jako tehdy, tak i dnes na sebe narážejí dvě skupiny lidí. Na jedné straně jsou to lidé upřímně hledající, s otevřenou myslí a srdcem. Ti se často míjejí a dostávají do sporu s lidmi, kteří sice všelicos znají. Je jim ale dobře v jejich představách. Nechávají se manipulovat mocnými, nebo jim třeba i nepokrytě slouží.

Ti upřímně hledající jdou tam, kam jim ukáže informace od Heroda, velekněží a zákoníků. Jdou tam, kam jim ukazuje hlas tradice. Ovšem ta tradice, míří úplně někam jinam, než si její strážci představují. A mudrci, upřímně, otevřeně hledající opravdu nacházejí krále, mesiáše. Ale úplně jiného, než očekávali. Malé dítě chudé rodiny. Jemu obětují to nejcennější. Díky jejich otevřenosti jim Bůh může ukázat, že mají jít zpět jinudy. V tom se skrývá hluboká symbolika. Když se upřímně hledající člověk setká s Bohem, mnění se jeho životní cesta.

            Často opakuji citát Chalila Džibrána: „ Hledáš Boha, nemusíš přemýšlet o tajemstvích. Rozhlédni se, najdeš ho, jak si hraje s tvými dětmi. Tady také máme jakoby naznačenou pouť duchovního zrání. Mudrci, hledající lidé jdou napřed k autoritám. Diskutují s učenci, králi. Ti mají informace. Sami je nechápou. Přesto, byť nevědomky, nasměrují učence dobře. K dítěti. A tak i my všelicos zkoumáme, dodržujeme vnější formy, tradice, studujeme. Všechno to ale může být prázdné a zbytečné pokud nepochopíme, kam nás to má směřovat - To dítě, ve kterém se Bůh sklonil ke světu je výmluvným obrazem. Ten obraz sděluje - tvoje děti, tvoje rodina, ti nejbližší, ti jsou nejdůležitější. Jim obětuj zlato, kadidlo, myrhu - to nejcennější co v životě máš - čas, energii, lásku. Vše ostatní má být k tomu prostředkem.

A tak sestry a bratři, dostáváme nevlastně vyvrcholení a potvrzení zvěsti vánoc. Lidstvo se snaží najít Boha.  A Bůh lidstvu sděluje - nebojte se, nenamáhejte se, já jsem se stal jedním z vás. A to v podobě dítěte - abyste se mě nebáli. Milujte se a jedni břemena neste a já budu mezi vámi.

 Amen

 

 

 

 

Autor: Marek Ryšánek | pondělí 7.1.2019 13:55 | karma článku: 9,91 | přečteno: 319x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,79 | Přečteno: 225x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik