Co mám činit, abych dosáhl věčného života?

Přijde teolog, zákoník a snaží se vést diskusi rádoby na úrovni. Říká: „Co mám činit, abych dosáhl věčného života.“ A tak to často bývá. Lidé často vedou zdánlivě velmi vážné, ve skutečnosti ale bezobsažné diskuse. 

Kázání na 14. 7. 2019

Biblická čtení: Deuteronomium 30,9–14; Koloským 1,1–14; Lukáš 10,25–37

 

 

            Někdy říkám, když někdo volí příliš komplikovaná řešení – zas jeden, co se řídí zásadou: „ Proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě.“ Snahu věci komplikovat kvůli zdání vlastní důležitosti vidíme i v dnešním evangelijním příběhu.

Přijde teolog, zákoník a snaží se vést diskusi rádoby na úrovni. Říká: „Co mám činit, abych dosáhl věčného života.“ A tak to často bývá. Lidé často vedou zdánlivě velmi vážné, ve skutečnosti ale bezobsažné diskuse. Dělají to proto, aby unikli skutečné realitě, ve které je potřeba konat věci, které jsou nám třeba nepříjemné.  Ježíš si ale na učené diskuse nepotrpí. Zákoníka do reality rychle vrací.  Říká mu vlastně: „Je to přece prosté – Miluj Boha a to se projeví tak, že budeš milovat svého bližního.“

No jenže ono to jde zkomplikovat ještě víc. A tak se zákoník snaží dělat ze sebe ještě důležitějšího. Ptá se dál – kdo je můj bližní – komu se mám věnovat abych svoji důstojnost, svůj drahocenný čas nevyplýtval na někoho, kdo si to nezaslouží. A tak Ježíš pokračuje v diskusi. Ale úplně jinak, ne by si to zákoník představoval.

            Vypráví příběh. Byl přepaden člověk. Nepomohli mu ani kněz, ani levita, ti kteří by měli být příkladem. Zraněného se ujal Samařan, podle tehdejších židů odpadlík, kacíř, někdo v té době pro žida nejhorší, s kým se tehdejší židé nestýkali. A Ježíš se ptá: „ Kdo se zachoval jako bližní?“ A když zákoník odpoví, že Samařan, vyzve ho, aby jednal také tak.

            Ježíš zákoníkovi a nám všem sděluje – chceš dosáhnout života věčného. Je to prosté. Dělej, co je potřeba. Tím tvoříš něco dobrého, co zůstává, co je věčné. Žij v přítomnosti a dělej teď, co vidíš, že lidé kolem tebe potřebují – pomoct, vyslechnout, poradit. Teď žijeme život věčný. Teď když děláme, co je potřeba. A dá se říci, že jej promarňujeme, pokud se zabýváme nějakými planými spekulacemi. O věčném životě se prostě rozhoduje teď a tady, tím, jak současnost prožijeme. Jeho prožití bude dané, už to nebude možno změnit. Bude to rozhodnuto pro věčnost.

            Velice oslovující jsou v této souvislosti Ježíšova slova z předchozích veršů evangelia: „Velebím tě, Otče, Pane nebes i země, že jsi tyto věci skryl před moudrými a rozumnými, a zjevil jsi je maličkým. Ano, Otče, tak se ti zlíbilo.“ Mám tu zkušenost, že prostí lidé, malé děti jsou moc rádi, kdy mohou pomoci, potěšit, udělat někomu radost. Pokud ovšem nejsou traumatizováni dlouhodobým působením zla.

            „Jdi a jednej také tak“, to je velice prosté. Velice prosté, ale ne snadné. Je mnohem snadnější vést diskuse o věčném životě, o teologii, výkladu bible. Lidé hledají pravdu, různé církve a náboženství se spolu sváří kvůli věcem, jejich podstatu třeba ani pořádně neznají.

Hádají se o věci, jejichž podstatu zde na zemi nevysledujeme, jsou nad možnosti našeho poznání. Jedinou možností jak ovlivnit věčnost, jak zachránit svůj život je konat teď a tady. A vše ostatní, teologie, zbožnost to nás má naučit žít teď a tady. Teď a tady žijeme věčný život. A modlitba, vztah s Bohem nám mají pomoci, abychom to pochopili. Máme se zbavit všech úzkostí, strachů, komplexů, vracení se ke zranění z minulosti a strachu z budoucnosti, toho co nám brání být bližními lidem kolem nás. Vede nás to k vědomí nezasloužené milosti a lásky.  To nám umožní jednat jako bližní s lidmi kolem nás, i když jsou nám všelijak nesympatičtí, nepříjemní.

 Jeden symbolický výklad tohoto podobenství dosazuje za milosrdného samaritána samotného Krista. V něm se k nám Bůh sklání, k nám všelijak zraněným, padajícím pod vší tím, co nás v životě potkává. Bůh nás bere na ruce a sděluje nám: „ i když si tě ostatní nevšímají, i když tě ignorují ti, kdo by to měli sloužit a selhávají v tom, stejně jako ten kněz a levita, já se tě nezřeknu a pomohu ti. Však i Kristus skončil v tehdejší společnosti jako samařan – heretik odpadlík. 

            Jdi a jednej také tak   - nic jiného nemá smysl. Pros Boha, aby ti pomohl zbavit se všeho, co ti v tom brání. Tak se do naší časnosti může vlomit království nebeské

Amen

           

           

 

Autor: Marek Ryšánek | úterý 20.8.2019 13:25 | karma článku: 7,23 | přečteno: 250x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 251
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik