Nezanechám vás osiřelé - Ježíšovo rozloučení.

14. 05. 2020 15:51:59
nádherná zaslíbení a zároveň velice naléhavé výzvy obsahují dnešní biblická čtení. Ježíš vzkazuje před svým odchodem z tohoto světa, že se nemusejí bát. Jeho pozemskou přítomnost nahradí přítomnost v Duchu Svatém.

Kázání na 10. 5. 2020

Biblická čtení: Skutky 7, 55 - 60; 1. Petrův2, 1 - 10; Jan 14, 1 – 14

Sestry a bratři,

nádherná zaslíbení a zároveň velice naléhavé výzvy obsahují dnešní biblická čtení. Ježíš vzkazuje před svým odchodem z tohoto světa, že se nemusejí bát. Jeho pozemskou přítomnost nahradí Boží přítomnost v Duchu svatém. Nikdy nemusíme být sami.

On jim ukazuje cestu k věčnosti, k svobodě, radosti. On sám je touto cestou. Kudy vede tato cesta - to je jasné. Není to slovní vyznávání Ježíše, příslušnost k církvi. Ta může být prostředkem k tomu, jak najít správný směr při cestě životem. Ježíš říká, ne každý, kdo mi říká: „Pane, Pane“ vejde do království nebeského. A jindy - Cokoli jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných, mě jste učinili.

To co vyjadřuje, Ježíšovo učení, slova skutky,kam ukazuje, to je úhelný kámen, celé lidské existence - tedy to co je základem, podle kterého se ostatní poměřuje. Lidé v Ježíšově době to ale nepochopili. Ježíše nepřijali. Pochopili to až po jeho smrti a jedinečné zkušenosti, kterou pisatelé bible nazvali vzkříšení. Z toho vznikla církev, která je tu už po dva tisíce let.

A právě učedníky Ježíšovy z prvního století oslovuje autor listu Petrova. Nazývá je královským kněžstvem. Oni mají být prostředníky mezi Bohem a člověkem. Mají hlásat, co Bůh prokázal lidstvu v Ježíši Kristu, že právě v něm se zjevila nejhlubší Boží moudrost, to, jak má vypadat skutečné lidství.

Učedníci mají jít proti směru, kterým jde svět, který Krista ukřižováním nepochopil a zavrhl. Mohou být Božím nástrojem k tomu, aby i lidé kolem nich byli zachráněni z nesmyslnosti svého života, z utrpení, které sobě a lidem kolem sebe způsobují.

Ale tady je potřeba se zastavit u jedné veledůležité skutečnosti. Jak vyznáváme, Bůh je stejný včera, dnes i navěky. To co platilo o Bohu, Ježíši Kristu tehdy, platí samozřejmě i dnes. A také Vám dnes, Vám všem, kteří tady sedíte, jsou adresována slova apoštola Petra -Vy jste královské kněžstvo. Nestudovali jste sice teologii, nepracujete jako faráři. Bůh se vám však dal poznat a vy jste rozpoznali platnost Ježíšova příběhu pro svůj vlastní život.

Jste kněžstvo. Ale nejste tady proto, abyste budovali církev, pěstovali zbožnost. To je jen prostředek. Ne vy máte mnohem a mnohem důležitější úkol. Vy jste zachránci. Jste tady, abyste tím, že budete následovat Boží vůli a skrze růst v poznání Boží lásky sami rostli v lásce a obětavosti ve prospěch druhých. Tím budete druhé lidi přivádět na cestu záchrany. Je nám dáno zaslíbení - kdo v něj věří, nebude zahanben. Jak píše apoštol, okusili jste, že Pán je dobrý.

Ovšem stejně jako platí, že Bůh je milující a snaží se člověku přiblížit, platí i dnes, že k němu lidé nenacházejí cestu. Tak jako Ježíšovo poselství zavrhli jeho současníci a zpočátku jej nepochopili jeho učedníci tak je tomu i dnes. U nás lidé v Boha nevěří, v existenci církve nevidí smysl. Ve světě je na mnohých místech církev populární, mocná. Ovšem jestli si vybrala opravdu cestu, kterou jí ukazuje Ježíš je otázkou.

Nenechte se tedy zmást tím, že pro svět kolem nás je Ježíš a jeho evangelium tím, co lidé zavrhli, zavrhují a zavrhovat budou. To nezmění nic na tom, že Ježíšovo evangelium je pravda. To k čemu nás vede je úhelným kamenem, základem naší existence. A my máme tu nádhernou možnost velikost Boží milosti a lásky z Písma svatého a ze vztahu s Bohem stále znova a více poznávat. My toto máme světu dosvědčovat.

My jak tady sedíme , pokud je mezi námi přítomna láska, obětavost, pokoj, jsme živým chrámem, bez kterého je jakýkoli kostel je budovou z cihel jako každá jiná. Lidé se mohou nazývat Kristovým, Ježíšovým jménem. Pokud ale jejich motivací není růst v lásce, pokoji, obětavosti, mohou se ke Kristu hlásit jak chtějí a s Kristem to nemá nic společného.

Zdá se Vám to jako příliš složité, zdá se vám, že jste nehodni. Opět nám zní - nebojte se. Ježíš nám zaslibuje - za cokoli budete prosit ve jménu mém, učiním to. Ve jménu mém - tedy v souladu s tím, co je mojí vůlí. tedy růst v lásce radosti a pokoji. Mám tu tušenost, že modlitby k tomuto účelu Bůh plní.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 14.5.2020 15:51 | karma článku: 8.26 | přečteno: 138x

Další články blogera

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.89 | Přečteno: 122 | Diskuse

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma článku: 6.67 | Přečteno: 201 | Diskuse

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 161 | Diskuse

Marek Ryšánek

Odkud byla Ježíšova moc? Boj s démony v nás.

V dnešním evangelijním čtení jsme slyšeli o tom, že Ježíš vešel do synagogy v Kafarnau. A lidé žasnou. Tento vlastně ještě mladý muž, syn tesařův, učí jako ten, kdo má moc.

29.1.2024 v 18:48 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 372 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 13.88 | Přečteno: 184 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 192 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.89 | Přečteno: 122 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 184 | Diskuse

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma článku: 13.64 | Přečteno: 514 | Diskuse
Počet článků 249 Celková karma 7.12 Průměrná čtenost 286

Bývalý farář, který se snaží dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...